АКТИВИЗАМ ОСИ : ПОКРЕНИ СЕ, ОКРЕНИ СЕ (11) СЛАБОВИДИ МАРАТОНАЦ ГОРАН НИКОЛИЋ  ТРЧИ 55 МАРАТОНА  – Подвиг за дивљење

АКТИВИЗАМ ОСИ : ПОКРЕНИ СЕ, ОКРЕНИ СЕ (11) СЛАБОВИДИ МАРАТОНАЦ ГОРАН НИКОЛИЋ  ТРЧИ 55 МАРАТОНА  – Подвиг за дивљење

nikolic-u-loznici

Крагујевчанин Горан Николић, који види само пет одсто на једно око, већ месец и по дана трчи како би за 55 дана истрчао исто толико маратона и поставио нови Гинисов рекорд. Циљ је подршка развоју колективних параолимпијских спортова, рекао је он у Лозници где је завршио 45. маратон

Горан Николић, слабовиди маратонац из Крагујевца, стигао је минулог понедељка  у Лозницу која је била циљ  45. маратонске трке у његовој намери да за 55 дана истрчи исто толико  узастопних маратона. Он је на маратонски пут кренуо 3. септембра, а циљ му је Будва у коју треба да стигне наредног четвртка, 27. октобра.

Маратонца  који види само пет одсто на једно око, у Цвијићевој улици дочекали су ученици, представници Града Лознице и грађани који су дошли да поздраве овог човека јаке воље.

– Први пут сам у Лозници где сам завршио 45. од планираних 55 маратона. Импресиониран сам и ганут оваквим дочеком,  од Лешнице довде  су ме поздравили ученици три школе, а и на циљу су ме дочекала деца. Ово је уједно и испраћај из Србије где сам завршио део подухвата и наредних десет маратона трчим у БиХ и Црној Гори. До сада је све протекло без проблема и трку треба да завршим 27. октобра у Црној Гори. Циљ акције је подршка развоју колективних параолимпијских спортова за које имамо услове да их развијамо у Центру за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом у Крагујевцу. Сматрао сам да ћу као управник центра бити кориснији на друму и ако у свим градовима потенцијалне кориснике упознам са његовим садржајима, него да седим у столици или обијам прагове институција – рекао је параолимпијац  коме је домаћин била Туристичка организација града Лознице.

Маратонску трку организује Ротари дистрикт 2483 и Ротари клубови из других градова Србије, па тако и лознички чији је председник Милан Стевановић рекао да је велика част дочекати оваквог шампиона у своме граду.

– Наша идеја је да промовишемо људе са посебним потребама, да грађани стекну вишу свест да постоје такви људи. У следећим акцијама тражићемо да се у граду семафори и пешачки прелази прилагоде људима са посебним потребама – казао је он.

Помоћник градоначелника Дејан Сталовић пожелео је Николићу да обори Гинисов рекорд.

– Драго нам је што је Лозница једна од етапа на његовом подухвату. Ми смо град препознатљив по томе што се труди да помогне  особама са посебним потребама. Имамо доста удружења грађана и трудимо се да негујемо дух толеранције, равноправности и да у нашем граду не буде дискриминације по било ком основу – рекао је он на дочеку маратонца са којим је до циља трчао и ултрамаратонац из Лознице Владимир Пајић.

Николић трчи тако да свакодневно за шест сати истрчи маратонску етапу од 42 километара и 196 метара и до циља превали око 2.400 километара. Увек је волео спорт, а почео је да трчи пре осам година као четрдесетдвогодишњак, када је истрчао први Београдски маратон. Онда је то учинио још шест пута узастопно па су му организатори дали признање “Херој Београдског маратона”. Трчање је одувек волео и у томе га није омело то што види само пет одсто на једно око. Управник је Центра за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом у Крагујевцу, јединственог на Балкану и одлучио је да своју љубав према спорту подели са јавношћу и да инспирише друге људе, слепе, глувонеме или са неким телесним инвалидитетом, да могу да се баве спортом јер, како је недавно рекао медијима,  “Инвалидитет не сматрам хендикепом већ мотивацијом, мој најјачи адут јесте упорност и воља”. Њему обарање Гинисовог рекорда није основни циљ, нити да  промовише себе, већ му је много важније да покрене разне институције, фондације, привреднике, да помогну опремање Регионалног центра за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом “Искра” у Крагујевцу, али и да наду другима да се могу бавити спортом као и сви остали. Маратон је најтежа атлетска дисциплина, а оно што чини Николић готово је невероватно. На стази носи ”гармин” сат, којим се верификује време, показује куда се он креће и колико је претрчао, и после сваког завршеног маратона “каже” му да је препоручено време одмора 12 дана, а он се између два маратона одмара само  19 сати и наредног дана поново трчи како би остварио свој наум.

Горан Николић је упоран човек, одлучан и истрајан, својим подухватом даје наду слепима и слабовидима да  бели штап не мора да их ограничава, али и осталима да ништа није немогуће ако човек има прави циљ и јаку вољу.

Т.М.С

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )