ОДРЖАНИ ЦВИЈИЋЕВИ ДАНИ – Оправдала постојање

ОДРЖАНИ ЦВИЈИЋЕВИ ДАНИ – Оправдала постојање

sa-otvaranja-manifestacije

У среду и четвртак у Лозници је по 21. пут одржана традиционална манифестација „Дани Јована Цвијића“ чувеног научника из Лознице. Циљ манифестације од почетка је био и остао популаризација географије као науке у чему се по мишљењу организатора и успело

Отварањем изложбе „Географска терминологија према Јовану Цвијићу“ у Музеју Јадра аутора Биљане Радичевић, географа лозничког Центра за културу коју је отворио професор Стеван Станковић, јуче је у Лозници завршена традиционална дводневна манифестација „Дани Јована Цвијића“ 21. по реду. Изложба је посвећена првом научном раду овог географа који је он остварио са 22 године, где су на двадесет пет паноа обрађени сви термини који су врло значајни за развој српске географије.

Манифестација „Цвијићеви дани“, посвећена чувеном научнику Јовану Цвијићу, почела је у среду, на дан рођења лозничког географа прославом дана основне школе која носи његово име.

Истог дана, у Галерији Миће Поповића представљено је издања Географског института „Јован Цвијић“, САНУ – монографије Јован Цвијић, живот, дело, време, које је и објављено прошле године повоодм 150. година од рођења Цвијића када је и Лозница добила повељу због организовања ове манифестације. Представљене су и едиције монографија „Национални паркови Србије“ и научног часописа „Зборник радова Географског института“. Ова дела представили су научни сарадници Географског института „Јован Цвијић“ САНУ др Ана Милановић Пешић, Драгољуб Штрбац и др Марко Д. Петровић.

У Гимназији „Вук Караџић“ одржано је предавање „Занимљива географија“ професора Стевана Станковића а представљени су и радови ученика ове школе настали у сарадњи са Славицом Грубачић, професорицом географије.

Према речима Снежане Нешковић Симић, директора Центра за културу, у јануару 1989. године на ниницијативу Српског географског друштва дан Цвијићевог рођења, 12. октобар, проглашен је за Дан географа Србије а октобар за месец Јована Цвијића.

– Шест година касније Центар за културу и локална самоуправа покренули су ову манифестацију, у почетку скромно, али временом смо се повезали са разним институцијама и  укључивали све више научника и школа. Циљ нам је био да радимо на популаризацији географије као науке што смо у протеклих двадесет година и остварили и  манифестација је оправдала своје постојање – рекла је она.

Јован Цвијић је рођен 12. октобра 1865. године, оснивач је антропогеографије и геоморфологије у Србији и Српског географског друштва.

Био је председник Српске краљевске академије, почасни доктор париске Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу. Одиграо је изузетну улогу као саветник српских државника на мировним преговорима у Паризу после Првог светског рата, а умро је у Београду 1927. године.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )