ДАНАС У ДРАГИНЦУ – Годишњица страдања

ДАНАС У ДРАГИНЦУ – Годишњица страдања

obelezzavanje-stradanja-u-dragincu

Комеморативни скуп посвећен сећању на 2.950 цивила које су јединице немачког Вермахта ликвидирале у октобру 1941. године биће одржан данас, у 10 сати,  на 75. годишњицу злочина, код спомен-костурнице у Драгинцу. Прво ће бити обављен верски обред, а онда следи полагање венаца, саопштио је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Уз државне и војне почасти, венце ће положити представници Владе Србије, Града Лознице, ОШ “14. октобар”, МЗ Драгинац, Меморијал “Драгинац” и удружења грађана и појединаца.  Најављен је  долазак Александра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и представника дипломатског кора.

Спомен-костурница у Драгинцу сведочи о првом масовном злочину почињеном над цивилима у Другом светском рату на територији окупиране Србије који је претходио стрељањима у Краљеву и Крагујевцу. Немци су према наредби о ликвидацији сто цивила за једног убијеног, односно 50 за рањеног немачког војника, ухапсили мештане Драгинца и околних места које су стрељали на сеоском гробљу и локалитетима у близини села. Све су их затрпали у заједничке гробнице које су после рата уређене и обележене, а 1961. сви су посмртни остаци пренети су у заједничку спомен-костурницу.

У недељу ће у 10 сати бити одржан и помен стрељаним мештанима у Кривајици.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )