НАШИ СМО – Карикатура

НАШИ СМО – Карикатура

SassaБио сам више него скептичан да ће нам  бити боље од ове 2016. године и признајем своју грешку. Ово што се збива последњих дана уверило ме је да сам био у дееебееелој заблуди и нисам ствари посматрао из правог угла. Зашто? Ево зашто.

Схватио сам да коначно живим у држави у којој и нема великих проблема, где је све мање-више скоцкано, негде и поплочано, па од досаде највиши представници власти имају довољно времена да се бакћу и неким тамо карикатуристом. Бар тако разумем ово што читам по медијима, уколико не лажу, да се кабинет премијера бакће око Душана Петричића, карикатуристе чији су радови годинама, све до минулог викенда, били на насловној страни “Политике”. Ако нисте знали, њему је много често премијер био инспирација па га је, изјави он (не премијер, цртач), в. д. глодура најстаријег листа на Балкану саветовао да се инспирише мало и на другој страни. Изгледа да се в. д глодура најпре забринуо да се инспирација не  наљути због тих цртежа па је аутору рекао “адио”. Онда је стигао абер из кабинета да карикатуре “никоме не сметају, већ премијеру само доносе поене” и лепо објашњено да су – “Оне доказ демократског поретка и за премијера је важно да карикатуре опстану. Оне показују да људи који не прате промене и који имају најоштрији антивладин став и личну мржњу према председнику Владе, треба да имају свој простор да несметано раде убудуће, као што су до сада радили”. Е, онда је в. д глодура решио да врати карикатуристу јер се забринуо да се инспирација не наљути и на њега што је овај тако предусретљиво мислио да је љут због цртежа.

Значи, ако Влада има времена да се бакће око карикатуре онда је све друге важне послове позавршавала па ‘ајде мало да се посвети и томе. Уосталом, зашто стварно не нађу инспирацију на некој другој страни? Не знам како неки неће да схвате да идемо путем хармоније, просто идиле? На путу смо да постанемо друштво где сви делимо исте вредности, циљеве и снове, где сви мислимо, такорећи, једном главом. Мој комшија, кад га питају шта мисли о нечему, увек каже – “Има, бре, ко је плаћен да мисли”, и право збори. Пут просперитета и бољитка кваре ликови којима ништа није добро. Гунђају кад се смање плате и пензије, гунђају и кад се дигну, као мало је, никад им угодити. Зар није лепше на телевизији гледати музичке изборе за звезде и звездице, све у стилу “њојзи хвала, песма нас је одржала” него неке причаонице где само неки нешто критикују и траже длаку у јајету, или две. Изопачили се неки па стално провоцирају.

Тако пре неки дан бацам смеће кад нека старија жена, готово бака, неугледно обучена, поче да ме изазива крај контејнера. Пита: “Има ли ту хлеба?”, а видим да је храна уопште не занима јер је, ко зна откад, и не конзумира и нема 30 кила са све оделом. Чујем, неки тврде да имају пензију 12 ‘иљадарки, динара, не евра, па их само гледам и мислим кога фабрају, где неко може преживети месец дана са тим новцем, па и Худини би мандркнуо, а не они, стари и болесни. Ајд, молим те. Набраја неки дан један, видим, провоцира, онај директор или близак власти запослио је сина, овај жену, снају, и само ређа. Па и Бог је прво себи створио браду. Ко не би, да може, одмах негде увалио неког свог за лепу плату на државне јасле? Мислим, тако се то одувек ради, зар не? Па још пре скоро 90 година је Арчибалд Рајс написао у књизи “Чујте Срби”, да када се неки кандидат пријави за место у министарству не питају га “Шта знаш? Шта си радио досад? Шта си радио када је отаџбина била у опасности?”, него “У којој си странци? Који посланик те препоручује?”. Значи, таква пракса је постала, малтене, традиција и што би се сад то мењало?!

Мудри људи су рекли “Човек што више зна, то више пати” зато будимо захвални онима који чине све да што мање патимо, а кажу и да “са знањем расте и сумња”. Зато треба следити оне који најбоље знају шта је добро за нас и који су, уосталом, и плаћени за то. Сумњате? Па само треба да се смирите, не дишете и, ако будете упорни неколико минута, видећете да ће престати сви ваши проблеми. Гарант.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )