ДЕЧЈА НЕДЕЉА У ЛОЗНИЦИ – Деца треба да се играју

loznica03-pocela-decja-nedelja-u-loznici-sedmodnevna-manifestacija-na-setalistu-u-centru-grada-foto-s-pajic

Предшколска установа “Бамби”, уз подршку локалне самоуправе, Друштва учитеља Лознице, основних и средњих школа, Центра за социјални рад и Црвеног крста, у понедељак је почела обележавање Дечје недеље, која се ове године одвија под мотом “Нећу да бригам, хоћу да се играм!”

Свечаном почетку Дечје недеље присуствовали су бројни суграђани, родитељи малишана који су приредили програм, док их је у име градске управе поздравио помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

– Дечја недеља је прилика да се укаже на проблеме деце и младих, као и на њихове потребе, али и да се подестимо на своје обавезе које имамо према њима. Деца треба да се играју, а ми ћемо се најодговорније бавити њима ако од Лознице направимо град у којем ће имати сигурну садашњост и добру будућност. Данас треба да се боримо за повећан број места у вртићима, да имамо окречене и опремљене школе, уређене и безбедне паркове у којима се деца крећу, дом културе, базене и спортске терене. Добра садашњост подразумева да бринемо о здрављу деце, њиховом образовању, као и о деци са сметњама у развоју или онима без родитеља. Град сваке године набавља бесплатне уџбенике за такву децу, а морамо бити одговорни и према породиљама. Из буџета се издвајају средства на месечном нивоу да пунолетства детета, као и једнократне надокнаде за прво, друго, треће и свако наредно дете и једина смо самоуправа која финансира треће дете од рођења до 18.  године. Као град бринемо и о вредним ученицима и студентима тако да ова деца расту у средини која је одговорна и која брине о њима – казао је Ђокић.

Вишедневни програм отворила је Ивана Савић, директорка ПУ “Бамби”, која је истакла да Дечја недеља представља могућност да деца изађу из обданишта и покажу шта знају.

– Игра је битна у животу сваког детета јер кроз игру са својим вршњацима свако дете учи, развија се и живи. Зато пустимо децу да се играју – поручила је директорка.

Током седам дана планирани су различити програми за прваке и њихове другаре из предшколског узраста, а пред Вуковим домом културе заједно обележавају дан дечјих права, приређују спортски и музички дан, вашар дечјих рукотворина и дан ликовних уметности. За данас је планиран маскенбал од 10 и 12 сати у пешачкој зони, а уз дефиле деца ће показати своје вештине у у игри, певању и имитирању. Од 15 до 17 сати маскенбал ће приредити ученици градских школа, ђаци из Јадранске Лешнице извешће луткарску представу а представиће се и ученици основних школа “Јован Цвијић”, “Вук Караџић” и “Доситеј Обрадовић”.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )