У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Одржано осмо саборовање хорова

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Одржано осмо саборовање хорова

osmo-saborovanje-horova-u-banji-koviljaci-hor-iz-banje-koviljace-foto-s-pajic

Пред пуном салом дома културе, протекле суботе одржано “Саборовање хорова”. Поред домаћина из Бање Ковиљаче, наступио и мушки ансамбл из Бањалуке

Црквени хор “Сабор српских светитеља” из Бање Ковиљаче био је домаћин осмог “Саборовања хорова”, које је у суботу одржано у Дому културе “Александар Саша Петровић”. Као гости манифестације наступили су чланови Мушког камерног ансамбла “Свети Платон бањалучки” из Бањалуке, којим диригује професор Арсен Чаркић.

– Наш хор је основан пре десет година уз благослов епископа бањалучког Јефрема, имајући у виду да је древна пракса једнородних хорова скоро потпуно напуштена, изузев по манастирима уз још пар изузетака. Има нас шест у ансамблу и то често збуни људе када нас чују у цркви јер звучимо као вишечлана певачка група. Иако постоји записана Мокрањчева литургија управо за мушки хор, они су овде ретки и, углавном, делују при богословијама. Мешовити хорови су постали бројнији и интересантнији, али ми смо зато и одлучили да на овај начин радимо јер има пуно музичке литературе, руске и домаће за мушке хорове. Иначе, у Русији су чести овакви хорови – казао је за ЛН диригент Чаркић додајући да састав чине људи који су искуство стицали по најуспешнијим хоровима и да је кроз групу до сада прошло више од тридесет певача.

Овај камерни ансамбл често пева на богослужењима и приликом освештавања новосаграђених или обновљених храмова и до сада је освајао многобројна признања и награде. Поред музике српских и руских духовних композитора, на свом репертоару негују нашу традиционалну народну песму, а поводом десетогодишњице рада, у припреми је и објављивање звучног записа. У Бањи Ковиљачи су први пут и до овог гостовања дошло је захваљујући вишегодишњој сарадњи са протођаконом Зораном Кокановићем, још из времена када је водио црквени хор у Крупњу, с којим је редовно наступао у Бијељини.

– Бањалучани су улепшали обележавање 12 година рада хора у Бањи Ковиљачи и драго нам је да их је публика лепо прихватила и поздравила бурним аплаузима. На крају концерта заједно смо отпевали неколико композиција Мокрањца и Исидора Бајића – рекао је протођакон Зоран Кокановић, хоровођа Црквеног хора “Сабор српских светитеља” и подсетио да су протеклих година на саборовању гостовали хорови из Бијељине, Краљева, Чачка,  са Орида, Тополе, Нових Бановаца, Шапца, Крупња, Ваљева и Крушевца.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )