НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У КЊАЖЕВЦУ – Лозничанке обориле светске рекорде

НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У КЊАЖЕВЦУ – Лозничанке обориле светске рекорде

14495475_1289159277814776_523701007762980659_n

Борка Благојевић, Ана Кнежевић и Невенка Црногорчевић, чланице клуба “Ас Лозница”, оствариле велики успех на светском првенству у пауер лифтингу, које је одржано од 17. до 24. септембра у Књажевцу. Све три су обориле сопствене и светске рекорде, и у Лозницу донеле прегршт медаља и пехара

Лозничанка Борка Благојевић (15) постала је светски првак у такозваном мртвом дизању тегова. На светском првенству у пауер лифтингу у Књажевцу она је прошле седмице подигла 95 килограма у најмањој тежинској категорији до 48 килограма и у старосној од 13 до 15 година. Уз титулу светског првака остварила је и светски рекорд међу тинејџерима.

– Ово је за мене велики успех и пресрећна сам што сам остварила тако добре резултате. Иза себе сам оставила такмичарке из целог света – поносна је Борка Благојевић.

Она је успела да освоји и пехар за апсолутно најјачег јуниора међу српским такмичаркама, а од свих такмичарки од 13 до 23 године, рачунајући све тежинске категорије, Борка је по Рашеловом коефицијенту други најбољи такмичар на свету. Једина је из Србије која је освојила пехар у апсолутној, рачунајући све категорије јуниорску, сениорску и ветеранску.

Другог дана такмичења Борка је поново освојила титулу првака света и срушила светски рекорд. У пауер лифтингу  подигла је 190 килограма у тоталу! Поред ње, Лозница је на светском првенству имала још две представнице, такође чланице клуба “Ас Лозница”.

Ана Кнежевић у мртвом дизању поред титуле првака света је поправила и сопствени рекорд са 101 килограм у категорији од 17 до 19 година. Она је освојила и злато у бенч пресу а другог дана подигла чак 212,5 килограма у тоталу. И Невенка Црногорчевић је у мртвом дизању са подигнутих 103,5 килограма у најмањој тежинској категорији до 48 килограма, освојила титулу сениорског првака света и оборила сениорски светски рекорд.

– Једина сам у Србији која држи светски рекорд у сениорској конкуренцији и прва Лозничанка која је освојила титулу сениорског првака света у неком спорту. Током такмичења, осећао се набој адреналина и сви такмичари, а било их је око 600 из целог света, чак са Новог Зеланда, покушавали су да дају свој максимум. Било је неизвесно и напето, али ми смо показале да смо одлично припремљене и да смо у овом тренутку најбоље у држави која је светска сила у пауер лифтингу – каже Невенка Црногорчевић.

Она је истовремено освојила и злато у бенч пресу, а у категорији ветерана понела је титулу светског шампиона и ветеранског рекордера у категорији до 48 килограма и старосној од 45 до 50 година, са подигнутих 192,5 килограма у тоталу. Лозничанке су се за ово надметање припремале 12 месеци а тренер Александар Лекић истиче да је поносан на своје светске рекордерке.

– Остварио сам сан сваког тренера да има сениорског светског првака и светског рекордера, а да све буде још лепше, то је моја супруга. Наш клуб и такмичарке имале су свесрдну подршку градске управе која нам је помогла да имамо све потребне услове за учешче на овом такмичењу. Нисмо имали финансијску препреку и то нам је олакшало учешће, а велико самопоуздање дала нам је чињеница да је град стао иза нас. Ми смо се потрудили да то и оправдамо и граду узвратимо на најбољи начин – каже тренер Александар Лекић.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )