СТУДЕНТИ ИЗ БЕЧА И БЕОГРАДА ПРИРЕДИЛИ ПРЕДСТАВУ У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Забавили и амбасадора

СТУДЕНТИ ИЗ БЕЧА И БЕОГРАДА ПРИРЕДИЛИ ПРЕДСТАВУ У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Забавили и амбасадора

ambasador-austrije-na-predstavi-studenata-slavistike-i-germanistike

Студенти славистике из Беча и германистике из Београда приредили су у оквиру програма 83. Вуковог сабора представу “Ми о Вуку, а Вук на врата – чардак ни на небу ни на земљи” коју су прошлог петка извели у препуној сали Омладинског центра. Представи је присуствовао и амбасадор Републике Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер, а његов домаћин био је помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

У занимљиво осмишљеној представи група младих Аустријанаца и Срба започиње пријатељство у тршићкој “Промаји” и путем таблета, који се неким чудом нађе у рукама Вука Караџића и његове супруге Бечлијке Ане, ступа у контакт са најчувенијим Тршићанином. Сценом пролазе и бројни други ликови из Вуковог живота од Јарнеја Копитара до Саве Мркаља, а кроз често и комичне ситуације публика се упознаје са делом реформатора српског писма.

Амбасадор Ајгнер у Лозници и Тршићу био је и пре две године, али не у време саборских програма.

– Овог пута имам срећу да присуствујем овој одличној представи као сјајном примеру културне сарадње Аустрије и Србије. Вук Караџић има велики значај за писмо и књижевност Срба, али и за Беч. Тршић је колевка писмености, а Беч је, на неки начин, колевка препорода Српства и српске народне свести и тиме се поносимо – рекао је амбасадор и захвалио се студентима-глумцима као и ауторима представе које је замолио да на исти начин наставе даље јер је то најлепши пример сарадње.

Помоћник градоначелника Ђокић рекао је да је циљ представе популаризација српског језика, књижевности и уопште културе у Бечу, односно немачког језика и аустријске књижевности код нас.

– Тршић је колевка наше писмености, тамо је Вукова кућа као јединствени споменик културе, али и Музеј језика и писма као центар за изучавање језика као преносиоца нематеријалног наслеђа и то јесте прави амбијент да се ови млади научници из обе земље нађу на пројекту којим потенцирају српски језик у Бечу и немачки у Лозници – казао је Ђокић уочи представе.

Студенти славистике и германистике извели су занимљиву представу чији су аутори професори Гордана Илић Марковић, Нина Каргер и Иван Хајдињак.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )