КОНАЧНО – Отворена Ургентна служба у Лозници

КОНАЧНО – Отворена Ургентна служба у Лозници

urgentni

Прошле суботе у лозничкој Општој болници отворена је Служба ургентног пријема и збрињавања захваљујући којој ће пацијенти бити прегледани на једном месту, у присуству лекара свих специјалности уз веома брзу и ефикасну дијагностику. Отварању је присуствовао и министар здравља Златибор Лончар

Лозничка Општа болница од прошле суботе више није једна од ретких здравствених установа у нашој земљи која нема Ургентну службу. На иницијативу руководства болнице а уз подршку министарства здравља, последњих неколико месеци у сутерену хируршког блока радило се на уређењу и опремању простора за Ургентну службу, изграђен је топли ходник који је повезује са зградом интерног одељења, набављен неопходни возни парк, подигнута гаража а уз помоћ локалне самоуправе уређен је и део болничког круга око којег је постављена нова ограда. За отварање нове службе, куповину неопходне опреме и гинеколошког ултразвучног апарата, Министарство здравља доделило је Општој болници петнаест милиона динара.

– Ургентни центар ће радити без прекида, читаве године и грађани могу да рачунају на максималну услугу. Грађани Лознице и околине могу да буду задовољни јер више неће бити разлике да ли су дошли у београдски Ургентни центар или овде. У овом центру ће моћи да се уради ултразвук, рендген, ЕКГ, гастроскопија, колоноскопија, лабораторија и све друго што може да се уради и у Београду. Овде ће се образовати  млади лекари, нови стручњаци и моћи ће своја искуства да преносе на друге – рекао је Златибор Лончар, министар здравља, који је у суботу присуствовао отварању Службе ургентног пријема и збрињавања пацијената у лозничкој Општој болници. Он је истакао да је министарство за последње две године у Општу болницу уложило око 70 милиона динара.

Видоје Петровић, градоначелник Лознице, захвалио се Министарству здравља и Влади Србије што је издвојила значајну суму новца за подизање нивоа здравствене заштите у Лозници.

– Локална самоуправа се појавила као мали партнер који је такође помогао у оквиру својих могућности. Надам се да ћемо већ од овог момента сви ми, грађани Лознице и суседних општина, моћи да користимо комплетне здравствене услуге које омогућава Ургентни  центар – истакао је Петровић.

Др Мира Вучетић, директорка Опште болнице, истакла је да је отварање Ургентне службе историјски искорак за ову установу која има 461 постељу и 150 хиљада корисника здравствених услуга из Лознице, Малог Зворника, Крупња и  Љубовије  Годишње се у њој пружи око петсто хиљада  здравствених услуга, изведе шест и по хиљада оперативних захвата у девет операционих сала а све то са 747 запослена.

– Пацијент са упутом за болничко лечење биће прегледан на једном месту, у присуству лекара свих специјалности уз веома брзу и ефикасну дијагностику захваљујући близини кабинета. Он се на основу дијагностике,  лифтом упућује у операциони блок или топлим ходником у интерно одељење, коронарну јединицу или на дијализу. Нема шетања пацијената, све се обавља на једном месту. Овај дан је значајан јер смо решили и проблем недостатка централне стерилизације. Наиме, поступак јавне набавке је завршен и за месец дана она ће почети рад – рекла је Вучетићева.

У Ургентној служби ради десет лекара специјалиста и четрнаест медицинских сестара а начелник је др Владимир Секулић, анестезиолог.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )