83. ВУКОВ САБОР – Чуваћемо успомену на Вука

83. ВУКОВ САБОР – Чуваћемо успомену на Вука

img_6331– Непрекинута традиција једне од најважнијих и најтемељнијих манифестација у српском културном обрасцу јесте доказ да смо упркос многобројним тешкоћама успели да је негујемо и на доличан начин плаћамо дуг части великану наше културе и писмености Вуку Караџићу – поручио је у Тршићу министар културе и информисања Владимир Вукосављевић, отварајући програме 83. Вуковог сабора. Свечано отварање саборовања, уз “Химну Вуку”, уприличено је у Вуковом дому културе где је Шабачко позориште извело представу “Каинов ожиљак”. Завршница Вуковог сабора је у недељу на саборишту

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је у понедељак у Тршићу  вишедневни програм 83. Вуковог сабора, а испред Вукове спомен-куће, као и 1933. године, када је први пут организована манифестације посвећена великану из Јадра, приређен је пригодан програм огранка Вукове задужбине у којем су учествовали ученици лозничке гимназије. Како је истакао министар Вукосављевић, држава ће у наредним годинама још више улагати у очување и развој једне од најстаријих културних манифестација у Србији и да непрекинута традиција једне од “најважнијих и најтемељнијих манифестација у српком културном обрасцу јесте доказ да смо упркос многобројним тешкоћама успели да негујемо и на доличан начин враћамо дуг части великану наше културе и писмености”.

– Обавеза ресорног министарства, али и друштва у целини, јесте да улаже напоре и новац да се Вуков сабор одржава и унапређује. Држава ће поступати одговорно и у наредним годинама улагати да се Тршић и успомена на Вука чувају, развијају и унапређују. Тршић мора да се постави на мапу нашег образовања и културе јер у овом знаменитом месту постоје бројни садржаји – казао је министар Вукосављевић који је са градоначелником Лознице Видојем Петровићем обишао и недавно изграђен вишенаменски рекреативни центар.

Он је додао да ће у том смеру заједнички улагати министарсва културе и образовања јер нови рекреативни центар, поред смештаја за учеснике различитих конгреса, научних скупова или радионица, пружа и туристичке потенцијале Тршићу. Иако није желео да даје обећања о роковима, он је рекао да ће држава то подржавати и настојати да се објекат опреми у што скорије време. На наше питање какви су изгледи да се поново уведе пракса директног телевизијског преноса завршног програма Вуковог сабора, што се не чини последњих неколико година, министар културе је кратко одговорио – “Вратићемо пренос”.

 

Цео текст можете прочитати у штампаном издању и на сајту novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )