ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА РАДОВА – Кур-салон више неће пропадати

ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА РАДОВА – Кур-салон више неће пропадати

prva-faza-hitnih-radova-zavrssenaПосле два месеца завршена је прва фаза радова на Кур-салону  на коме је комплетно промењена кровна конструкција и окончани  лимарски радови. Добијена је начелна сагласност  Завода из Ваљева да можемо почети санацију фасаде Кур-салона, каже директор Специјалне болнице др Александар Јокић

Прва фаза хитних радова на санацији крова и олука бањске дворане Кур-салон завршена је прошле седмице. Према речима директора Специјалне болнице др Александра Јокића, зграда више неће пропадати и сада предстоји стварања услова за њено сређивање.

– Никада пре као у последња два месеца овде није било ни толико радника ни инспекција, Надзорни орган и људи из Завода за заштиту споменика из Ваљева били су присутни свакодневно. Кровна конструкција је комплетно промењена, лимарски радови готови,  две куле поново сијају као што одавно нису и ово здање неће више пропадати. Стигла је начелна сагласност  Завода из Ваљева да можемо радити санацију фасаде Кур-салона како би и она изгледала што боље. Ради се на комплетном пројекту и када буде завршен, знаћемо колико ће коштати наставак сређивања, а ми идемо даље тражећи финансијску помоћ заједно са Републичком дирекцијом за имовину, Министарством здравља и Владом Србије и сигурно ћемо наћи решење.  Што се нас тиче као тренутног домаћина испунили смо обећање да ова зграда више неће бити ругло бањског парка него ће почети да враћа стари сјај. Идеја је да све добијене зграде у парку буду у функцији туризма и највећег природног лечилишта у Србији као што је Бања Ковиљача. Очекујемо да ћемо уз помоћ града и државе  успети да обезбедимо довољно средстава и нађемо партнера који ће у све ово уложити. Надамо се да ћемо за две године управо у Кур-салону организовати свечану академију када будемо обележавали јубилеј 160 година организованог лечења у Бањи Ковиљачи – рекао је др Јокић прошле суботе приликом обиласка објекта.

Шта је и како урађено видео је и представник Министарства здравља др Душан Јовановић, које је значајно помогло у спасавању симбола Ковиљаче.

– Веома смо задовољни како др Јокић води установу, у последњих годину дана постигнуте су значајне уштеде у свим областима и због тога и врхунског, професионалног рада Министарства здравља се и одлучило да помогне болницу, уложи пет милиона динара за реновирање Дечјег одељења, а милион за реновирање крова. На Комисији за доделу буџетских средстава др Јокић треба да изложи свој план за следећи период, да видимо колико Ковиљача захтева од министарства и у складу са нашим могућностима видећемо да се то и омогући. Све оно што се дешавало у протекле две године биће настављено  и следеће четири  – одговорио је он на питање ЛН може ли Специјална болница очекивати даљу подршку надлежних.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић оценио је да је у минулом периоду било проблема са објектима старе градње, Кур-салоном, управном зградом ХТП и вилама “Босна” и “Ковиљача” и да је захваљујући помоћи државног правобраниоца, Републичке дирекције за имовину, а на иницијативу града, Специјалне болнице и неких удружења грађана, то правно разрено .

– Стављањем у функцију ових објеката сигурно ће се подићи и туристичка понуда и здравствени туризам бити на још вишем нивоу. Ових дана смо завршили  спортску дворану у Ковиљачи што ће подићи спортски туризам, а ради се пројекат улице која ће повезати центар бање са заобилазним путем што ће такође допринети успешнијем развоју овог туристичког места – казао је он.

Пројекат за реконструкцију крова Кур-салона урадио је и уступио Град Лозница, Завод за заштиту споменика из Ваљева дао је сагласност за радове прве фазе, а посао вредан 3,9 милиона динара поверен је конзорцијуму фирми на челу са “Колосеум инжењерингом” из Београда док је главни део лимарских радова урадио Жељко Јовичић из Лознице.

Специјална болница расписала је почетком месеца тендер за коначно идејно решење за комплетно блатно купатило које ће обухватити и новодобијени део. По добијању пројекта следи тражење сагласности Дирекције за имовину и надлежног министарства, а већ су конкурисали за део средстава код Министарства  здравља, а део ће издвојити из сопствених средстава за следећу годину. То треба да буде довољно да установа на  пролеће има нове кабине за паковање блата и за купање у новим сумпорним кадама јер су сада на максималном броју пацијената.

Одлука да се Кур-салон и остали објекти доделе Спацијалној болници показала се као права, а први резултати видљиви су већ после неколико месеци и на томе се, како сада обећавајуће изгледа, неће стати и Ковиљачи ће полако бити враћен сјај какав пристаје једној “краљевској бањи”.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )