У ПОНЕДЕЉАК – Почиње Вуков сабор

У ПОНЕДЕЉАК – Почиње Вуков сабор

najavljen-83-vukov-saborПоштоваоци Вуковог дела имаће у  оквиру саборских програма прилику да виде низ различитих садржаја, а завршна свечаност биће одржана 18. септембра на саборишту у Тршићу. Овогодишњу саборску беседу одржаће композитор Светислав Божић, а на саборишту ће концерт одржати Ансамбл народних игара и   песама Србије “Коло” док ће у поподневном саборском поселу наступити Бора Дугић са пријатељима

Најстарија културна манифестација код нас, Вуков сабор, посвећена реформатору нашег језика Вуку Стефановићу Караџићу, биће по 83. пут одржана од 12. до 18 септембра у Лозници и Тршићу. У оквиру саборских програма предвиђен је низ различитих догађаја, изложби, промоција књига, позоришних представа,  округлих столова, а завршна свечаност је у 18. септембра на саборишту у Тршићу.

– Покушали смо ове године да ставимо у фокус интересовања наше публике, пре свега промоцију нематеријалног културног наслеђа. Оно што је, пре свега, био наш циљ то је да још једном нагласимо нашу идеју да Тршић постане место где се изучава и промовише нематеријално културно наслеђе, са жељом да једног дана нешто од уписаног, са нашег терена, а то можда буде и Вуков сабор, буду уписани на листу Унеско  као пример добре праксе. То је једна од иницијатива Националног савета за нематеријално културно наслеђе Републике Србије и ове године смо хтели управо то да поставимо као наш циљ – рекла је у уторак новинарима в.д. директора Центра за културу Дајана Ђедовић најављујући овогодишње саборске програме.

Саборске дане  у понедељак отвара програм “Мој град” на шеталишту испред Вуковог дома културе, од 17 сати, у оквиру којег ће овога пута бити представљен Шабац. На Вуковим саборима претходних година су се представили градови Ниш, Крагујевац, Крушевац, Бањалука, Беч, програмом Института за славистику, Суботица и Деспотовац. Ове године се са посебним разлогом на сабору представља Шабац. У првом Одбору за подизање спомен – обележја Вуку Караџићу, који је постојао од 1930. до 1937, активно су радили многи истакнути Шапчани и допринели да се у том периоду обнови Вукова спомен – кућа у Тршићу, организује први Вуков сабор, подигне споменик Вуку у Београду и  Вуков дом културе у Лозници. Сат касније у Музеју Јадра биће отворена  изложба шабачког Народног музеја “Мали велики Париз”, а од 20 сати следи свечано отварање сабора у Вуковом дому културе где ће шабачко позориште извести представу “Каинов ожиљак”.

Наредних дана, поред осталог,  огранак Вукове задужбине Сомбор и Градска библиотека “Карло Бијелички” из истог града представља књиге и филм “Вук и Сомборци” у Гимназији “Вук Караџић”, а КУД “Караџић” поводом 140 година од рођења Боре Станковића изводи програм “Жал за младост”. У среду ће у програму “Различито” у Вуковом дому културе бити престављена лепота разноликог културног потенцијала северно-источне Србије, док ће у галерији “Мина Караџић” бити отворена изложба Музеја Мајданпека о обичајима Влаха, “Нека га пронађу по светлости свеће”. Наредног саборског дана следи програм “Хомо Балканикус” и округли сто “Орфеји међу шљивама – српски сељачки песници” у Кући писаца у Тршићу, док ће на позорници Вуковог дома бити изведена представа “Клаустрофобична комедија” Звездара театра из Београда по тексту Душана Ковачевића.

О песми “Хасанагиница” разговараће се у Кући писаца у петак, а студенти Бечке славистике и Београдске германистике у Канцеларији за младе извешће двојезични програм, представу “Ми о вуку, а вук на врата – чардак ни на небу  ни на земљи”, док у вечерњим сатима следи гусларско вече у Вуковом дому културе.  Међународни славистички центар обновио је праксу да током трајања Вукових дана доводи младе слависте из свих крајева света у Тршић. Тако се у суботу очекује долазак 60 младих слависта и двадесетак професора славистике из свих крајева света,  а тога дана ће од 20 сати у Вуковом дому концерт одржати Јован Маљоковић и “Балкан салса бенд”.

Завршна свечаност биће одржана у недељу 18. септембра, на саборишту којој ће претходити изложбе, програм “Пробај и ти” и представљање рада Летње школе српског језика, културне историје и превођења, а фокус интересовања је Вуков сабор. У подне, после “Химне Вуку” Стевана Ст. Мокрањца и поздравне речи градоначелника Видоја Петровића, саборску беседу одржаће дописни члан САНУ Светислав Божић, композитор и редовни професор ФМУ Београд. Завршна свечаност протећи ће у знаку нематеријалног културног наслеђа и чињенице да је народна игра коло ове године у процесу уписа на Унескову листу заштићеног нематеријалног културног наслеђа па затим следи концерт Ансамбла народних игара и  песама Србије “Коло”, а онда од 15 сати поподневно саборско посело у коме наступа Бора Дугић са пријатељима.

Вуков сабор организује Центар за културу “Вук Караџић”, уз покровитељство  Министарства културе и информисања и Града Лозница.

Т.М.С

Без преноса

Овогодишњи Вуков сабор неће бити директно преношен. Уместо тога требало, би да буде снимљена емисија посвећена овој манифестацији.

Министар

Свечаном отварању Вуковог сабора присуствоваће министар културе и информисања Владан Вукосављевић, потврђено је из Центра за културу. Иначе, последњих десетак година  то су учинили готови сви министри културе у Влади Србије.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )