У ВИЛИ “ДАЛМАЦИЈА” – Кутак за молитву

У ВИЛИ “ДАЛМАЦИЈА” – Кутак за молитву

 osvestavanje-kapele-u-dalmaciji

Капела за молитве свечано је, уз благослов владике шабачког Лаврентија, освећена прошле суботе у Специјалној болници за рехабилитацију “Бања Ковиљача”. Ово “богомолеће место” налази се у вили “Далмација”, на улазу са терасе, и намењено је пацијентима, особљу и свима који имају потребу да се помоле. Освећењу које су обавили свештеници из Бање Ковиљаче  присуствовале су бројне званице,  представници Министарства здравља, Града Лознице, јавних предузећа и установа, запослени и гости. Према речима свештеника Драгана Спасојевића, овим је  у овој установи “скинут део неба” и такво место потребно је да има свака установа, а поготово болница, где свако добронамеран ко се овде лечи може да се помоли Богу да да снагу њему, али и ономе ко га лечи.

–  Више година смо размишљали  шта још можемо да направимо за наше пацијенте, и после разговора са протом бањским Спасојевићем, решили смо да урадимо капелу где би они који не могу да оду до овдашње цркве могли да се помоле.  Изабрали смо место на уласку у “Далмацију”, једну од наших најстаријих зграда, да спојимо традицију, историју и веру. Нашли људе који мисле слично, добили подршку и све смо завршили врло брзо. Нас неколико дало је почетна средства, а када су чули о чему се ради, придружили су се запослени и пацијенти и за неколико месеци простор је осликао Момчило Вуксановић  Мома Брада,  а данас га отварамо и ово остаје будућим покољењима – казао је директор др Александар Јокић и нагласио да је од много урађеног посебно задовољан реновирањем дечјег одељења, где су најмлађим пацијентима пружени најбољи  услове за лечење у овом делу Европе,  и  капелом.

Овом догађају присуствовао је у име Министарстава здравља др Душан Јовановић, заменик директора Ургентног центра, који је подсетио да је на Васкрс 2001. године  у Ургентном центру отворена прва капела у здравственој установи  у Србији после 60 година, а онда и на ВМА и другим већим здравственим установама код нас. – Капела у Специјалној болници је нешто што овој установи и самој Бањи Ковиљачи, њеним пацијентима и особљу сигурно требало одавно. Прошле године смо се договорили да ово урадимо, а  подржао нас је као лекар и поред осталих пружио финансијску и материјалну помоћ и министар Златибор Лончар – казао је Јовановић који је  рекао да Специјалну болницу познаје и из угла пацијента  и да је фасциниран оним како се овде професионално ради, оцењујући да је услуге на највишем нивоу, хигијена врхунска и да је “Ковиљача бисер у српском здравству”.

Т.М.С

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )