ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА – Горња Борина без ђака првака

ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА – Горња Борина без ђака првака

DSC_0140

Ове школске године у четрнаест лозничких основних школа уписано је 708 ђака првака, 26 мање него лане. Број првачића осетно је повећан у три градске школе, али у већини сеоских школа њихов број је смањен. У издвојеном одељењу ОШ „Вук Караџић“ у Горњој Борини није уписан ниједан ђак првак

У ђачке клупе неки малишани јуче су сели први пут, многи основци постали су средњошколци а некима ће ово бити последња школска година. Ове школске 2016/17. године у четрнаест лозничких основних школа уписано је 708 ђака првака, 26 мање него лане. У три градске школе, „Анта Богићевић“, „Кадињача“ и „Јован Цвијић“, осетно је повећан број првачића, али у већини сеоских школа њихов број је смањен. Изузетак је ОШ „Степа Степановић“ у Текеришу где је број првака повећан скоро дупло, укупно шеснаест, док на другој страни у издвојеном одељењу ОШ „Вук Караџић“ у Горњој Борини није уписан ниједан ђак првак.

ОШ „Кадињача“ ће опет имати највише ђака, укупно 113, четрнаест више него лане, у ОШ „Анта Богићевић“ уписана су укупно 103 ученика, седамнаест више, док је у ОШ „Јован Цвијић“ уписано 87 првака,  три више него лане.

Број ђака првака није промењен у ОШ „Краљ Александар Пр-ви Карађорђевић“ у Ј. Лешници где је као и прошле године уписано њих 38, затим у школи „Мика Митровић“ у Брезјаку где је уписано 37, „Вук Караџић“ у Липници  26 и у „Вуковој спомен-школи“ у Тршићу где ће поново бити десет првака.

Мање ђака уписано је у ОШ „Вук Караџић“ у Лозници која ће имати чак 29 првачића мање него лане, укупно је уписано 48, у школу „Доситеј Обрадовић“ у Клупцима уписано је 40 првака, седморо мање, у ОШ „Петар Тасић“ петоро мање, уписано је 79 ђака, а у школи „14. октобар“ у Драгинцу биће мање два ђака, уписано је 25. По дванаест ђака мање имаће ОШ „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи где је уписано 47 и  школи „Свети Сава“ у Липничком Шору која ће имати 39 првака.

Иначе, према подацима Репу-бличког завода за статистику, у Србији ће у школској 2016/2017. години бити више 1.200  ђака првака у односу на прошлу школску годину.

У средњошколске клупе 1. септембра  у четири средње школе у Лозници село је 880 ђака и то, 180 у Гимназији „Вук Караџић“,  240 у Техничкој школи, 250 у Средњој економској школи и 210 ученика у Средњој школи „Свети Сава“.

Да подсетимо, прошле године у средње школе у Лозници уписано је 807 ђака.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )