КАДА ЋЕ ШАНСА ДА ДОБИЈЕ ШАНСУ (3) – Значајна помоћ Града

КАДА ЋЕ ШАНСА ДА ДОБИЈЕ ШАНСУ (3) – Значајна помоћ Града

zeljko radovic

Преко Фонда за развој Град Лозница субвенционише набавку пољопривредне механизације, система за наводњавање, пластеника и др. Све веће онтересовање је и за осигурање усева за шта град издваја 80 одсто од висине осигурања за одређену површину. У Фонду сматрају да ће ове мере допринети останку младих на селу

 

У настојању да пољопривредницима надокнади бар део трошкова град  годинама преко Фонда за развој субвенционише набавку нове прикључне пољопривредне механизације, система за наводњавање, пластеника са пратећом опремом,  садница воћа (малина, купина, шљива, трешања, вишања, а због великог интересовања пољопривредника од ове године и ораха и лешника), противградних и мрежа за сенчење. Фонд субвенционише и трошкове бушења артерских бунара, набавку кошница и пчеларске опреме, вештачко осемењавање уматичених грла стоке, као и осигурање пољопривредне производње. Од расписивања конкурса за ову годину (20. априла) пристигло је око 320 захтева за субвенције.

Средства бесповратна

– До сада је обрађено је око 300 захтева, а 130 пољопривредника је већ добило новац, остали захтеви се обрађују и верујем да ће до краја године (пошто је конкурс отворен до 31. децембра) пристићи још доста захтева. Град преко Фонда за развој субвенционише 50 одсто од вредности инвестиције по одбитку ПДВ-а и та средства су бесповратна.  Посебну пажњу посветили смо осигурању усева као изузетно значајној мери за развој пољопривреде. У нашим условима пољопривредна производња у великој мери зависи од временских услова и због тога је веома важно да пољопривредници осигурају своје усеве и тако избегну евентуалне штете које могу бити веома велике. У Србији је у овом тренутку осигурано само око седам одсто усева док је у Европи та бројка око 90 одсто. Пољопривредна производња је уколико се примењују неопходне агротехничке мере, а то је неопходно за веће приносе поготово у засадима воћа, веома скупа и зато је важно да пољопривредници осигурају своју производњу. Град осигурање усева субвенционише са чак 80 одсто што је веома повољно – каже Жељко Радовић в.д. директора Фонда за развој у Лозници.

Према његовим речима највеће интересовање је за субвенционисање набавке нове прикључне пољопривредне механизације (око 60 одсто –  што и није чудо с обзиром да је просечна старост тих машина већа од 20 годин), као и система за наводњавање (око 20 одсто), а све веће интересовање је и за осигурање усева (око 10 одсто). У последње време све више, посебно младих, пољопривредника опредељује се за подизање нових засада воћа јер су приходи у односу на ратарску производњу вишеструко већи, па је и све више захтева за набавку сертификованог садног материјала.

Износ субвенција ограничен

Одлуком Управног одбора Фонда износ који се даје за одређене субвенције је ограничен. За набавку пољопривредне механизације лимит је 200.000 динара (износ који град даје) и то је како каже Радовић, учињено да би што више пољопривредника имало могућност да добије новац за ову намену. За набавку пластеника град даје 150.000, за системе за наводњавање 100.000 по хектару наводњаване површине, за бушење артерских бунара 250.000, за вештачко осемењавање 2.000 динара по грлу, док за осигурање усева нема ограничења. . Једно пољопривредно газдинство у току године може поднети само један захтев за субвенционисање. Уколико се пољопривредници определе за подизање нових засада воћа онда је могуће добити субвенцију и за набавку садница и за систем за наводњавање. Такође и усеви се могу осигурати и ако се поднесе захтев и за неку другу субвенцију.

– Да би пољопривредници могли да конкуришу услов је да имају регитровано пољопривредно газдинство, а за то је неопходна потврда да је газдинство активно у текућој години. Обавезно је и уверење да су измирене обавезе код локалне пореске администрације. Неопходно је и приложити копију личне карте и картице текућег рачуна на који треба да буде уплаћен новац. Морају се приложити и оригинални рачуни (фискални рачун, отпремница и гарантни лист за опрему за коју је законом предвиђено његово издавање) или оверене копије што се може урадити у шалтер сали у згради градске управе, а овера је бесплатна. Настојимо да помогнемо пољопривредницима код прикупљања потребне документације, као и код попуњавања захтева – истиже Радовић.

Он каже да град помаже у складу са својим могућностима и да тако подстиче развој пољопривредне производње.

– Више је позитивних ефеката од примене ових мера. Број поднетих захтева се из године у годину повећава и све је више младих људи који уз нашу подршку самостално започињу пољопривредну производњу. То је један од основних предуслова да млади остану на селу, оснивају породице и живе од прихода од пољопривреде – каже Радовић.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )