АКТИВИЗАМ ОСИ: ОКРЕНИ СЕ, ПОКРЕНИ СЕ (4) – Покажимо да вредимо

АКТИВИЗАМ ОСИ: ОКРЕНИ СЕ, ПОКРЕНИ СЕ (4) – Покажимо да вредимо

Zdravko (3)

Здравко Савановић је једини стрелац на свету без обе шаке. Великим трудом и радом успео је да постане репрезентативац Србије и пласира се на Параолимпијске игре. Сматра да је за особе са инвалидитетом најважније да схвате да још увек вреде  и да то треба да покажу другима. Не смеју се предати – поручује Савановић

На предстојећим Параолимпијским играма у Рију боје Србије браниће Лозничанин Здравко Савановић (44). Такмичиће се у стрељаштву заједно са још четири стрелца из Србије. На турниру у Рију наступиће 36 стрелаца из целог света.

– Само учешће на Параолимпијским играма је велики успех и испуњење мог сна. Верујем да сам спреман и поред бројних проблема које сам имао током припрема. Најважније је да уђем у финале, а после је све могуће – каже Здравко.

Савановић је једини стрелац на свету који нема обе шаке. Остао је без шака и десног ока 1992. године као припадник ЈНА. Од тада почиње његова борба за место у друштву.

– Док су ме обливеног крвљу превозили у болницу чуо сам болничара како каже возачу да од мене нема ништа, да сам готов. Накашљао сам се да им ставим до знања да сам жив и  тада је у мени прорадио неки инат, добио сам неку чудесну снагу да се борим и то чиним целог живота. Водим непрестану борбу да се издигнем изнад ситуације у којој сам се нашао – каже Савановић.

Настојао је да води нормалан живот, а чак је, иако без обе шаке, једно време таксирао у Београду. Каже да му је бављење спортом највише помогло. Тренирао је разне спортове, а од 2001. године посветио се стрељаштву. Пошто није било одговарајућих услова, рекреативно је тренирао на ливади заједно са још неколико заљубљеника у овај спорт. Временом је постизао све боље резултате тако да је 2007. године стигао и до репрезентације Србије. Почео је да наступа на међународним турнирима и да ниже успех за успехом. Наредне године основао је стрељачки клуб “Соколови” који сада користи стрељану у УФК “Лагатор” и у којем заједно тренирају особе са инвалидитетом и здраве особе.

– Милина је видети их заједно. Имамо велики број младих чланова који уче од старијих, искуснијих стрелаца. И једни и други постижу одличне резултате на шта сам веома поносан. Млади су жељни знања, али, нажалост, недостатак новца за набавку дијабола и других потребних реквизита успорава њихов напредак. Када сам оснивао клуб, мотив ми је био да помогнем особама са инвалидитетом да се извуку из изолације у којој се налазе. Да их подстакнем да покажу свима да још увек вреде и да могу још много тога да учине. Да схвате да за њих живот није завршен, већ напротив, да је пред њима нови период  у коме их очекује још много тога. Као и мени, клуб им много значи. Из једног мртвила у које су запали одједном постају хиперактивни. Ни сами не могу да верују колико тога позитивног им се дешава. Временом постижу веома добре резултате и то их стално тера на нове изазове. Добили су шансу да изађу из “илегале” и то је најважније – истиче Савановић.

Према његовим речима, особе са инвалидитетом веома се често повлаче у себе, западају у депресију и тону све дубље. Најчешће је то самоизолација, али има и примера, каже он, где родитељи из неког разлога потискују своју децу са инвалидитетом и не дозвољавају им да се укључе у друштво, да буду његови равноправни чланови што је потпуно погрешно и велика неправда према тим младим људима, сматра Здравко.

– Не треба се изоловати. Имамо могућност да се искажемо кроз бројне радионице, спортске активности, удружења особа са инвалидитетом. Не смемо се повлачити у себе, морамо се окренути животу и не пропуштати прилике које нам се пружају. Наравно, неопходна нам је и помоћ државе, локалне самоуправе и очекујемо њихову много већу подршку у наредном периоду. Потребно је да што је могуће више олакшају особама са инвалидитетом да воде нормалан живот и да буду прихваћени као равноправни чланови нашег друштва. Сваки корак је важан, направимо сви бар по један – поручује Здравко.

Савановић је пут Рија кренуо данас. Наступиће, највероватније 13. септембра. Нада се уласку у финале.

В. Ст.

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )