У ЛОЗНИЦИ – Отровали се гљивама

У ЛОЗНИЦИ – Отровали се гљивама

Otrovali se gljivama

Чланови три породице из Лознице прошлог викенда примљени су на Инфективно одељење лозничке Опште болнице са симптомима тровања гљивама. После одговарајуће  терапије сви су пуштени кућама

У Инфективно одељење Опште болнице прошлог викенда јавило се пет пацијената из Лознице са симптомима тровања гљивама. Према речима др Љиљане Цветковић, начелнице овог одељења, пацијенти су, нажалост, јели више врста гљива, зеке, буковаче, млечнице…

– Имали су срећу да су прошли са лаком клиничком сликом па су после одговарајуће терапије, рехидрације, краткотрајне опсервације, пуштени кући уз добро опште стање. У питању су три породице без епидемиолошке повезаности – каже Цветковићева.

Она објашњава да је оптималан период за примену мера против тровања пар сати после конзумирања гљива, а уколико се тегобе јаве после шест до 48 сати, изгледи за преживљавање су неупоредиво мањи. Први симптоми су мучнина, повраћање, грчеви у стомаку, вртоглавица, опијеност, ошамућеност, црвенило, претерано знојење и лучење пљувачке, сузне очи, слабост срца, поремећај циркулације и колапс.

Препорука инфектолога је  да се једу само гајене врсте гљива попут шампињона, буковаче, шитаки пошто шумске гљиве могу  преварити чак и добре познаваоце.

– Да бисмо користили гљиве за јело, морамо их добро познавати, јер поједине врсте доводе до оштећења  јетре, бубрежне инсуфицијенције и завршавају се смртним исходом. Апелујем на грађане да се уколико се, појаве стомачне тегобе, обавезно одмах јаве лекару како би се предузела одговарајућа терапија која је у овом случају пресудна – истиче Цветковићева.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )