ТРАГЕДИЈА НА ЗВОРНИЧКОМ МОСТУ – Скоком ласте у смрт

ТРАГЕДИЈА НА ЗВОРНИЧКОМ МОСТУ – Скоком ласте у смрт

Andrej skok

Словенац Андреј Беуц (34), нестао је у таласима Дрине у недељу у 16.40, после скока са Моста краља Александра Карађорђевића, који повезује два Зворника. Беуц је искусни скакач и професионални падобранац, рођен у Кршком, а био је један од 15 учесника у манифестацији скакања са старог гвозденог моста, која је обновљена после паузе од 25 година

Андреј Беуц, професионални падобранац и искусни скакач са мостова, са врха Моста краља Александра Карађорђевића раширених руку поздравио је посматраче са обе стране реке Дрине. Док је водитељ саопштавао његове биографске податке, Словенац из Кршког деловао је спремно за чин у којем, поред храбрости, треба и доста вештине. У тренутку кад се утишала музика, а публика као и до тада зауставила дах да би по пропозицијама у миру и тишини испратили скакачку акробацију, Беуц је заузео најављени положај ласте. Скакао је осми, одбацио се од платформе и у тренутку се нашао у ваздуху изнад мутне и брзе Дрине. У трептају ока улетео је у воду и побрао буран аплауз посматрача, а водитељ је већ почео да саопштава и оцене жирија. Пре потпуног мука, чуло се само “изгледа да има неких проблема”. Андреј Беуц после атрактивног скока није успео да потпуно изрони из воде. Очевици тврде, што су и камере забележиле, да се он у чак два наврата накратко појавио на површини, са делимично подигнутом руком, којом као да је давао знак да нешто није у реду, али спасиоци, рониоци и његове колеге које су скочиле да му помогну нису успеле да га пронађу у таласима замућене реке. Драма је трајала неколико минута пред очима многобројне публике, али Беуцу није било спаса.

– Гледала сам га кад је накратко изронио, као да тражи помоћ, али је исте секунде потонуо и нестао. Викали смо и спасиоцима показивали рукама на место где смо га видели, али нису успели да га спасу – прича узнемирена Зворничанка.

Потрага је ужурбано настављена и спасиоци су кренули низводно да траже несрећног младића, али ни пола сата након скока нису га пронашли. ХЕ “Зворник” је смањила проток воде на брани, спустила ниво Дрине, а потрага је настављена до првог мрака. Трагедија се десила око пола пет, а програм је одмах прекинут. Одложен је и концерт “Атомског склоништа”, који је био планиран за то вече у оквиру “Зворничког културног љета”, али и остали програми за наредни дан.

– Желели смо да обогатимо нашу манифестацију “Људи и мостови”, која повезује два Зворника. Раније смо се договорили да обновимо скокове са старог моста, који су били актуелни до пре четврт века. Нажалост, десила се велика несрећа – рекао је Зоран Јевтић, председник малозворничке општине.

Уместо аплауза Подрињаца,  после сваког скока, у тренутку је завладао мук, а скакачи, видно узнемирени нису скривали сузе за својим колегом.

– Седели смо данас на ручку заједно. Постизао је добре резултате у Мостару, а чуо сам и да јуче није желео да скаче у Јајцу, управо због безбедности – прича кроз сузе скакач из БиХ.

Рониоци су наставили да траже Беуца и у понедељак, али мутна вода им  је отежавала потрагу. Градоначелник Зворника Зоран Стевановић изјавио је да је ово велика трагедија за град и да је скуп требало да буде спектакуларан. Он је изразио жаљење и додао да је реч о великом спортисти који иза себе има више од хиљаду сличних скокова. Заједно са колегом Јевтићем он се у понедељак састао са мајком и сестром Андреја Беуца, изразивши им саучешће и обећање да ће све бити учињено да се пронађе његово тело. Локална полиција је потврдила да ће, уколико тело буде пронађено, истрага и обдукциони налаз утврдити шта је разлог несрећног догађаја. О разлозима трагедије покренуто је много коментара и на друштвеним мрежама, где већина оних који су посматрали скокове, сматрају да спасиоци и обезбеђење на води нису адекватно реаговали. Организатори тврде да су предузете све потребне мере, организована је провера дна реке на месту где се скакало и ангажовани професионални спасиоци и рониоци. Зоран Јевтић каже да су као суорганизатори били задужени за плаћање дела спасилачког тима на води који је трабало да надгледа скакаче и да су за то имали уговор са агенцијом “Еуро секјурити” из Београда.

–  Потписали смо уговор за ангажовање два спасиоца и два рониоца у време трајања манифестације у периоду од 12 до 21 сат. Општина је платила четири човека јер су са територије Србије, а заједничка је била комплетна организација. Поред овог тима, Зворничани су ангажовали кајакаше и припаднике ватрогасне јединице, који су такође били на води током скокова. Да ли су сви они урадили добро свој посао, утврдиће истрага. Желели смо да све протекне у најбољем реду и безбедно за скакаче, али, нажалост, десила се несрећа – каже Јевтић.

У потрагу за несталим скакачем укључили су се припадници пограничне полиције, риболовачка удружења, као и професионални ронилац из Брчког који има искуства са оваквим несрећама. До закључења броја новина, тело још увек није пронађено.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )