ФИЛМ О ЛОЗНИЦИ – Лепа варош у Србији

ФИЛМ О ЛОЗНИЦИ – Лепа варош у Србији

0.9.138

0.9.138

Премијера играно-документарног филма о протеклих век и по Лознице  планирана је за септембар, а последњи кадрови требало би да буду снимљени крајем августа. редитељ Зоран Грујићулоге је поверио глумцима лозничког позоришта

У години када Лозница прославља јубилеј, 150 година од добијања статуса вароши, редитељ Зоран Грујић, уз подршку КУД “Караџић” и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, завршио је снимање играно документарног филма “Лозница – варош у Србији”. До премијере која је планирана за крај септембра, остало је да се доврше још неки детаљи, да се сниме играни делови, што би према Грујићевим речима требало бити готово током августа. Снимање филма, који има туристичко-пропагандну функцију, са историјским чињеницама, омогућила је локална самоуправа, Туристичка организација Лознице, Специјална болница за рехабилитацију “Бања Ковиљача” и “Пољосавета” из Лознице.

– Прошло је већ скоро десет година (2007.) од како је Лозница добила статус града. Много тога се променило у овом месту на обали Дрине у периоду развоја од вароши да града. У жељи да на достојанствен и примерен начин обележимо време његовог постојања и развоја, снимили смо играно-документарни филм “Ратне цртице”, који је у граду а и шире запажен и јако добро примљен од стране публике, као и у широј јавности. Ове године дошли смо на идеју да снимимо кратки филм који би настојао да осветли развој Лознице од настанка до данас кроз неке непознате или мање познате детаље и занимљивости – каже редитељ Грујић.

Он објашњава да је играно-документарни филм “Лозница – варош у Србији” прича са пуно детаља и података и да представља град од времена када је указом кнеза Михаила Обреновића пре 150 година проглашен варошицом до данас. Пројекат је намењен свим генерацијама како би се подигла историјско-културна свест грађана а Лозница приближила другим градовима са сличном историјском прошлошћу како у земљи тако и у ширем окружењу.

– За игране делове помогли су глумци лозничког позоришта, а снимали смо на различитим местима, од Чокешине до Горње Ковиљаче и Текериша. Филм је непрофитабилан и трајаће 35 минута. Првобитно је премијера требало да буде за Дан града, али из оправданих разлога смо је померили за јесен када ће га Лозничани видети у Вуковом дому културе – најављује Зоран Грујић.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )