УПИС У ЛОЗНИЧКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – За други круг остало 31 место

УПИС У ЛОЗНИЧКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – За други круг остало 31 место

Buduci poslovni administrator

После првог уписног круга у четири средње школе у Лозници остало је слободно 31 место, дванаест у Техничкој школи и деветнаест у Средњој школи „Свети Сава“. Очекује се да ће сва места бити попуњена данас у другом уписном кругу

Од наредне школске године у школске клупе четири лозничке средње школе сешће 880 ђака. После првог уписног круга 5. и 6. јуна, места има још само у две средње школе и то за занимања трећег степена. Иако је било потражње за већим бројем места за упис у средње медицинске и економске школе, министарство просвете није одобрило повећање. У неким медицинским школама су четворогодишњи профили замењени трогодишњим занимањима како би ученици са мањим бројем бодова добили прилику да се упишу у нрко занимање које их интересује или барем приближно томе. Тако је урађено и у Средњој школи „Свети Сава“ у којој је уместо досадашњег четворогодишњег образовног профила техничар графичке дораде, уведено ново занимање трећег степена, текстилни радник ткач. Са предузећем ЕП „Белт“ из Лозница потписан је споразум по коме би будући ткачи обављали праксу у „Белту“, а најбољи би требало да добију и посао. После првог уписног круга, за ово занимање пријавило се само једанаест ђака а остало је слободно 19 места. Сви други образовни профили су попуњени, уписано је по 30 техничара за индустријску и фармацеутску технологију, техничара за заштиту животне средине и физиотерапеутских техничара, два одељења од по 30 ученика медицинских сестара – техничара и по 15 мушких и женских фризера. У овој школи ће и наредне школске године бити уписано 210 ученика.

У Техничкој школи у којој је планирано да буде уписано 240 ученика као и лане, остало је слободних дванаест места и то седам за занимање инсталатер за које се јавила само три ученика и пет за занимање декоратер зидних површина за које се јавило десет ученика. У подручју рада машинство и обрада метала као што је и планирано, уписано је  по 30 ученика за занимање машински техничар за компјутерско конструисање, по десет  заваривача и  механичара грејне и расхладне технике и по 15 ауто-механичара и ауто-лимара. У области електротехнике уписана су два одељења по 30 ученика за занимања електротехничар рачунара и електротехничар енергетике, по 15 ученика трећег степена за занимања електромеханичар за термичке и расхладне уређаје и електромонтер мрежа и постројења. Уведено је ново занимање архитектонски техничар уместо грађевински техничар за високу градњу и свих 30 места је попуњено као и 15 места за занимање керамичар терацер пећар.

У Средњој економској школи враћена су занимања кулинарски техничар и трговац. У првом уписном кругу, као што је и планирано, уписано је 250 ђака који ће бити распоређени у осам одељења и једно одељење од десеторо деце са сметњама у развоју за занимање сервир. Уписано је по 30 ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, финансијски, правни, туристички, кулинарским техничар, пословни администратор, комерцијалиста. Од трогодишњих занимања уписано је по петнаест конобара и трговаца.

Као и прошлих година, у Гимназији „Вук Караџић“ ништа се није мењало. Уписано је 180 ученика, по три одељења природно-математичког и друштвено-језичког смера са по 30 ученика.

Други уписни круг је данас и директори школа у којима још увек има слободних места очекују да и она буду попуњена с обзириом на то да је после првог круга у Лозници остало нераспоређено 29 ученика. Међу њима су и они који су конкурисали у уметничке школе.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )