СТАРА ПРИЧА – Јавне чесме још нису контролисане

СТАРА ПРИЧА – Јавне чесме још нису контролисане

NEKONTROLISANE, A TREBA DA GASE ZEDJ

Лето је стигло, топли дани су ту па многи гасе жеђ на јавним чесмама. Међутим, понавља се стара прича да се у туристичку сезону улази без контроле њихове исправности.

Како је за ЛН рекао  др Игор Драгичевић, начелник Центра за хигијену и хуману екологију шабачког Завода за јавно здравље, није било захтева за контролу јавних чесми на територији Града Лознице. Према прошлогодишњем извештају тог Завода, објављеном у јулу, који је анализу обавио на захтев Града Лознице, вода је од контролисаних десет била исправна на четири, неисправна на три, а није анализирана на три јавне чесме. Тада је вода била неисправна на јавним чесмама “Градско купатило” у Лозници, а у Тршићу на чесми “Дуги точак” и “Двориште Вукове куће”, док се могла пити на “Саборишту” у Тршићу, “Девет Југовића” у Троноши као и “Илиџи” и “Три чесме” у Бањи Ковиљачи. Анализа није рађена на “Ракиној чесми”  у Бањи Ковиљачи, чесми преко пута Вукове куће у Тршићу и “Обданиште Штира” јер су оне тада пресушиле. После сваке контроле локална самоуправа истицала је упозорења да се вода не користи на неисправним чесмама и најављивала предузимање мера да се, ако је то могуће, отклоне узроци неисправности воде на чесмама које нису имале добре резултате. Према незваничним информацијама,  локална самоуправа ће ускоро затражити контролу исправности воде на јавним чесмама.

Иначе, једна анализа по чесми кошта 3.400 динара, обухвата физичко хемијску и микробиолошку анализу, а плаћа је локална самоуправа.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )