И ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ ПОПЛАВА УЗИМА ДАНАК – Урушио се део куће у Бањи Ковиљачи

И ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ ПОПЛАВА УЗИМА ДАНАК – Урушио се део куће у Бањи Ковиљачи

Ljiljana pored svoje spavace sobe

Само захваљујући пукој срећи, Љиљана Поповић (56) из Бање Ковиљаче није била у својој спаваћој соби када се баш тај део куће срушио. Урушавању куће начете поплавама од пре две године, допринеле су недавне обилне падавине праћене невременом

И после две године од мајских и августовских поплава, у лозничком крају осећају се последице. У родитељској кући Љиљане Поповић у Улици маршала Тита 5 у недељу ујутро зачуо се прасак и део куће у којој се налази спаваћа соба се срушио.

–  Пукло је као бомба, али сам срећом била у другој просторији када се то десило. Отворила сам врата спаваће собе и уместо зида видела пред собом двориште. Зид и део плафона се срушио на намештај и уништио га. Комшије и пријатељи су помогли да уклонимо рушевине и спасемо бар део намештаја а урадили смо и привремени темељ да бисмо спречили даље пуцање – прича нам Љиљана.

Прве пукотине на кући старој пола века, у којој Љиљана живи од рођења, приметила је после поплава од пре две године када је под водом био цео темељ и тераса. Тада вода није ушла у кућу, али је било подземних вода због којих се подигао патос а зидови су били пуни влаге. Патос иако квалитетан, морао је да се замени плочицама и на тај начин је саниран ходник и дневни боравак. Прошло-недељне падавине и гром који је пукао у близини били су само кап у препуној чаши воде.

– Пре две године је долазила и Комисија за процену штете, али пошто вода није ушла у објекат,  није га уврстила у оне за надокнаду штете. Регистровали су помоћне објекте али ни за њих није била могућа накнада штете јер се у њима не станује. Жалила сам се више пута, на крају ми је препоручено да поднесем тужбу, али ја за то немам новаца а и не знам кога да тужим. Данас сам поново ишла у градску управу да пријавим шта се десило и надам се да ће ми пружити неку помоћ. Рекли су ми да ће комисија изаћи да процени колико је кућа безбедна за даље становање пошто на свим зидовима постоје пукотине – прича нам разочарано Љиљана док нам показује стара решења којима су јој одбијани захтеви за надокнаду штете.

У Одељењу за привреду су нам потврдили да су добили захтев од Љиљане и да ће стручна комисија изаћи на терен. Како нам  је рекао Јован Миладиновић, начелник овог одељења, у поплавама од пре две године накнада штете за њену кућу није могла да буде утврђена пошто је висина воде у кући одређивала категорију оштећења што код ње није био случај. Вода није физички ушла у кућу већ је влага капиларно стигла до њене унутрашњости.

– Комисија ће сада урадити записник и видећемо да преко Градског већа обезбедимо из буџета помоћ за санацију штете. Послаћемо стручњаке да процене штету и учинити шта је могуће да се последице санирају – каже за ЛН Миладиновић.

Љиљана је, иначе, 27,5 година радила у „Вискози“ и после њеног распада није јој исплаћено десет заосталих плата, стигло се и до суда у Стразбуру и онда је све стало. Сада ради у удружењу пензионера за 10.000 динара и то је једини приход од којег живе она и њен муж Велибор.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )