ВРЕМЕ И ЗДРАВЉЕ – Држати се хладовине

Временске прилике, а посебно нагле промене времена последњих дана, неповољно утичу на на здравље људи. Најугроженији су хронични болесници којима се погоршавају тегобе које имају. У Служби хитне помоћи повећан број прегледа

Лекари упозоравају да је први показатељ да се неко налази на прагу неке хроничне болести када почне изразито да му смета промена времена. У таквим случајевима обавезно треба проверити здравствено стање. Промене времена, наравно, највише сметају хроничним болесницима, јер утичу на повећање њихових тегоба.

– Високе температуре најтеже подносе хронични кардиоваскуларни болесници и они са оболелим цереброваксуларним системом. Најстарији суграђани треба да избегавају најтоплији део дана, да не излазе напоље од 10 до 17 сати а уколико већ морају да се излажу високим температурама, потребно је да се слојевито облаче, да са собом носе флашу с водом и обавезно узимају препоручену терапију – каже за ЛН др Небојша Лукић, лекар Службе хитне помоћи лозничког Дома здравља.

Велике врућине и промене темперературе сигурно сметају и здравим људима. Лукић скреће пажњу онима који крећу на већа путовања да пре уласка у аутомобил сачекају да се температура изједначи са спољашњом или да унутрашњост аутомобила расхладе климом. При вожњи свака два сата треба направити паузу а особе које имају кардиоваскуларне или цереброваскуларне тегобе требало би да избегавају управљање возилом у најтоплијем делу дана. Ових дана је високо УВ зрачење па треба у овом периоду избегавати директно излагање сунцу, користити заштине креме са високим фактором заштите, пити што више течности, оброци морају бити лагани.

– Ових дана повећан је број прегледа у Служби хитне помоћи, углавном помоћ траже људи из сеоских домаћинстава који раде на њивама баш када су највеће врућине, па су честе интервенције због колапса. Као прву помоћ препоручујемо да се особа прво склони са сунца, стави у хладну просторију и расхлађује влажним пешкиром док не дође Хитна помоћ. Такође, у овом периоду има још крпеља и то после кише, јер ови паразити неће на суву траву – напомиње Лукић.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )