ОВОГА ЛЕТА – Биће воде за све

ОВОГА ЛЕТА – Биће воде за све

CRPNA STANICA RESSAVA PROBLEM

Снабдевање водом овога лета треба да буде редовно и равномерно за све, па  коначно и за житеље горњег Јадра, каже в .д. директора “Водовода” Драгослав Добрић. Током лета предстоје радови који треба још више да побољшају стање на водоводној мрежи

Суве славине градског водовода у селима горњег Јадра годинама су редовна појава са првим високим температурама, али овога лета тако неће бити, кажу у лозничком “Водоводу”. Недавно пуштање у рад црпне станице у Горњем Добрићу требало би да стави тачку на стари проблем и житељима тог подручја коначно донесе мирно лето са довољно воде за нормалан живот, без куповања флаширане воде и одлазака цистернама на Јадар по воду за појење жедне стоке.

– Према ономе што смо урадили, и што тренутно радимо, овога лета нигде не би требало да буде било каквих проблема са редовним и равномерним снабдевањем водом, поготово не за житеље горњег Јадра пошто смо урадили црпну станицу Горњи Добрић. Предстоји нам део преспајања мреже да бисмо смањили притисак на релацији Лозница-Ново Село као и још три преспајања у Лозници, али чак и да то не завршимо, напајање горњег Јадра потпуно је извесно. Упоредо са дотрајалим мрежама урађене су нове у првој фази КFW програма и сада су под притиском и једне и друге, а преспајањем ћемо смањити и притисак и губитке. То ће омогућити и да смањимо притисак у целом систему јер сада је он у граду седам бара, а довољно је између четири  и пет у целој мрежи да снабдевање буде уредно и равномерно. Ненаменско трошење може изазвати несташицу на високим котама, али имамо подстанице које решавају тај проблем. Понављам, овога лета никоме не би требало да се десе суве славине –  каже в. д. директора “Водовода” Драгослав Добрић за ЛН.

Црпна станица у Горњем Добрићу, вредна око 115 хиљада евра, међу последњим је  инвестицијама из КFW програма. Она је аутоматизована,  има три пумпе капацитета по 25 литара у секунди. Током врелих дана непрекидно ће радити две пумпе, што значи 50 литара у секунди, док ће преостала стално бити у резерви. Повезана је са СКАДОМ (систем даљинског праћења комплетног система водовода) која се налази у управној згради предузећа  у Лозници и одатле се управља и надзире снабдевање горњег Јадра, а од данас и целог система. “Водовод” ради на електронском управљању проточног вентила на почетку Дринске, на фи 400, који се, каже Добрић,  искључиво тако може рационално искористити до краја, а то ће бити урађено најкасније за месец дана. Ових дана требало би да  почну радови на оштећеној обалоутврди на изворишту “Горње поље”, а ускоро и решавање имовинско-правних односа и током лета почетак обнове у мајској поплави 2014. оштећених девет километара цевовода Дубоки поток у Коренити.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )