ОСМОГОДИШЊОЈ МАГДАЛЕНИ ЂОКИЋ НЕОПХОДНА ПОМОЋ ЗА ЛЕЧЕЊЕ У МОСКВИ – Помоћ 40 хиљада евра далека

ОСМОГОДИШЊОЈ МАГДАЛЕНИ ЂОКИЋ НЕОПХОДНА ПОМОЋ ЗА ЛЕЧЕЊЕ У МОСКВИ – Помоћ 40 хиљада евра далека

Magdalena sa roditeljima

Осмогодишња Магдалена Ђокић из Лознице има церебралну парализу, а помоћ би могла наћи у Научно-практичном центру за неурологију и психијатрију малолетне деце у Москви. Међутим, прегледи и терапије коштају око 40 хиљада евра, а породица нема могућност да обезбеди потребан новац

Марија и Миле Ђокић још увек нису чули ниједну реч своје осмогодишње кћерке Магдалене, нити је гледали како корача, пада и подиже се. По њеном рођењу, најпре је установљена хипотонија мишића, али је касније утврђено да се ради о церебралној парализи. Магдалена је лежала без гласа, није могла да држи главу нити ишта рукама да узме. Са пет година почела је да седи и да помало узима играчке, држање главе је успостављено, али она и данас пада чим се девојчица замори. Она не може да жваће па је родитељи хране пасираном храном, али има проблеме са варењем. Временске промене утичу на њено расположење па понекад не спава по целу ноћ. Велики је проблем и то што нико не зна да ли Магдалена разуме шта јој се говори, а она не може да каже ни када је нешто боли па је, када се разболи, родитељи лече “на осећај”.

– Одем код њеног лекара и објасним какве симптоме примећујем па онда у апотеци узмем оно што ми каже, а Магдалена не може да користи капсуле јер не зна да их прогута. Морамо пажљиво да је пратимо да бисмо на време уочили промене и приметили ако се разболи, али и како тече опоравак.  Обишли смо све клинике по Београду на којима смо могли добити помоћ, Магдалена је прошла бројна снимања и прегледе, а ултразвуком је утврђено да нема аномалија на мозгу. Били смо и на вежбама, али слабо је дало резултата. Наши лекари само препоручују вежбе и рад са њом, али не знају колико ће то, ни да ли ће помоћи. Рођак мог супруга живи у Москви, један његов пријатељ је имао дете у оваквом стању и водио га је у Научно-практични центар за неурологију и психијатрију малолетне деце и то је дало резултата. Дете се потпуно опоравило, али оно је одмах после пар месеци вођено на клинику. Магдалена касни већ осам година, али је, на основу документације коју смо доставили, конзилијум лекара рекао да може да напредује и поправи стање. Према њиховој процени, то би коштало око 40 хиљада евра, али најпре морају да се обаве сви прегледи испочетка да би могли тачно да знају. Ми толике паре немамо, ја сам радила у “Моди”, а Миле у “Вискози”, покушавали смо нешто и после тога, али сада више не радимо – каже Марија Ђокић.

Ако би се сакупио потребан новац, Магдалена би најпре у Москви прошла кроз седмодневно испитивање након којег би се одредио даљи поступак и терапија. За сада се зна да би морала ићи четири пута на двадесетодневне терапије, са двомесечним паузама, али се све то мора обавити без прекида и стога је неопходно да се цео износ прикупи одмах. Магдалена је на неки начин укључена у школски програм, каже Марија, и у њеној ОШ “Кадињача” прикупљају помоћ. До пре неколико дана, каже Ђокићева, у школи је било сакупљено око 54 хиљаде динара који се налазе на рачуну, а, иако су и све друге школе обавештене о акцији, Марија не зна да ли је и тамо прикупљено нешто новца. У акцију помоћи Магдалени укључио се лознички Хуманитарни центар “Леона”.

– Потребно је да се више лица, физичких и правних, придружи овој акцији, а ХЦ “Леона” ће, да би све било чисто, склапати уговоре о донацији и сви који помогну постају чланови наше скупштине. Проблем је што је у Србији било негативних случајева па су људи уздржани и неповерљиви, али се, ипак, надам да ћемо за два, три месеца успети. У Москву уз Магдалену мора ићи и мајка, а вероватно и отац, што значи да је неопходно обезбедити и новац за авионске карте – каже Стеван Иванић, директор ХЦ “Леона”.

Ђокићи су покушавали помоћ да пронађу негде ближе, кажу да сличне клинике постоје у Немачкој и Француској, али је тамо још скупље. Према њиховим сазнањима, четворо малишана из Србије било је у Москви у Научно-практичном центру за неурологију и психијатрију малолетне деце, а Ђокићи се надају да ће Магдалена ускоро бити пета и да ће у догледно време стати на ноге и моћи да их загрли.

Како помоћи

Сви који желе да помогну малој Магдалени новац могу уплатити на рачун Хуманитарног центра “Леона” 160-415023-02, са назнаком “За лечење Магдалене Ђокић”, а додатне информације могу се добити на телефоне 063/539-234 и 064/439-25-56.

Ни сто динара није мало

Уколико се много људи буде укључило у акцију, и уплате од сто динара биће довољне да се прикупи новац за Магдаленин одлазак у Москву.

– Лозница има скоро 80 хиљада становника, ако би једна трећина уплатила тих сто динара месечно, за два месеца скупили бисмо потребан новац. Желео бих да се то оствари, али и да постоји континуитет у прикупљању новца јер има доста деце и одраслих којима је потребна помоћ. Мој син је имао карцином и успели смо да га излечимо тако да ми се много људи обраћа да из мог искуства сазна шта чинити. Зато апелујем на грађане да се што више укључе и помогну Магдалени, али и другима – каже Иванић.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )