ДИГИТАЛНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Сећање на Бацка

ДИГИТАЛНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Сећање на Бацка

Backo

У лозничком Омладинском центру прошлог четвртка одржана је дигитална изложба фотографија уметничког фотографа Бранислава Бацковића поводом годишњице његове смрти. Приказано је стотинак радова лозничког мајстора фотографије, једног од најуспешнијих излагача из Србије


Поводом прве годишњице смрти лозничког мајстора фотографије Бранислава Бацковића Бацка, уметничког фотографа, фоторепортера Вечерњих новости и некадашњег уредника фотографије Лозничких новости и часописа АШ, у сали Омладинског центра 23. јуна приређена је дигитална изложба фотографија. Посетиоци су на два видео-бима могли видети више од стотину фотографија, од којих је седамдесетак снимио сам Бацковић, а на преосталим се налазио уметник, сам или у друштву, виђен кроз објектив других фотографа. Бацковић је био учесник више од двеста колективних изложби и салона уметничке фотографије у Србији и изван ње под покровитељством Фото савеза Србије (ФСС) и Међународне фотографске асоцијације (ФИАП), а освојио је 70 разних награда, од диплома до медаља и похвала. Имао је и шест самосталних изложби и више дигиталних пројекција фотографија. На светским фотографским бијеналима уметничке фотографије био је учесник у саставу националне селекције ФСС и рангиран је међу десет најуспешнијих излагача из наше земље. Бацкове фотографије објављиване су у многим часописима, монографијама, каталозима и другим публикацијама, а увек су привлачиле пажњу и изазивале реакцију посматрача. Седам дана пре смрти у Коронарној јединици Интерног одељења лозничке болнице добио је Плакету Града Лознице. Био је мајстор фотографије ФСС и уметник фотографије ФИАП-а.


– Не смемо дозволити да сећање на Бацка увене. Захвалан сам његовој породици на допуштењу да за ову изложбу употребимо Бацковићеве фотографије као и Омладинском центру који је уступио простор. Захваљујући њему многи млади Лозничани савладали су основе фотографије, али и напредне нивое јер је управо у простору у којем је изложба приказана водио фотографске курсеве “Кроз објектив младих” са Бојаном Лучићем. И сам сам прошао обуку коју је Бацковић водио и сада се бавим фотографијом – каже Томислав Лукић, организатор Меморијалне изложбе.

Изложби су присуствовали и Бацковићеви син Душан и кћерка Ивана, али публике, нажалост, није било много, а свакако не онолико колико је познати лознички фотограф заслужио. Да је дошао тек мали број оних који су од Бацка учили како се фотографише, или оних који су од њега бесплатно добили фотографије, сала би била претесна.

Према Лукићевим речима, постоји замисао да се наредне године, у знак сећања на мајстора фотографије чији су радови освајали награде на фото-конкурсима у бројним земљама, приреди један на којем ће награда носити име Бранислава Бацковића.

Н. Т.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )