ИНИЦИЈАТИВА УДРУЖЕЊА “МЕМОРИЈАЛ ДРАГИНАЦ” – Да стара школа постане музеј

ИНИЦИЈАТИВА УДРУЖЕЊА “МЕМОРИЈАЛ ДРАГИНАЦ” – Да стара школа постане музеј

STARA SSKOLA U DRAGINCU

Вермахт је током Другог светског рата оставио крвав траг у лозничком крају, а стрељање у Драгинцу 1941. први је масовни злочин немачке окупаторске војске над цивилима у Србији и претходио је масовним стрељањима у Крагујевцу и Краљеву у октобру исте године. Овај злочин био је готово заборављен до пре неколико година, а многи ван овога краја и данас мало знају о њему

Како заборав не би победио и да нове генерације знају шта се десило пре седам и по деценија, Удружења грађана “Меморијал Драгинац” покренуло је иницијативу “да се стара зграда школе у Драгинцу врати у власништво града и претвори у Музеј цивилних жртава Подриња и Мачве у Првом и Другом светском рату као и да Драгинац добије статус меморијалног центра. Иницијативу су недавно упутили Градском већу, а подржали су су их, како кажу, председници савета месних заједница овог и околних места, одборници са овог подручја, и школа “14. октобар”.

– Ни на једној окупираној територији током оба светска рата није на тако малом простору страдало толико становништва као у Подрињу и Мачви. У Драгинцу је извршен највећи погром сељака и први масовни злочин над цивилима у Другом светском рату. Зато смо покренули иницијативу да се стара школа која је некада била дата “Моди” и где је био производни погон, претвори у музеј у коме би посетиоци могли видети пригодне експонате о страдању цивилног становништва у оба светска рата, али нисмо у могућности да то реализујемо без велике и широке подршке, пре свега државе. То би било место које би посећивале екскурзије, а уз симболичну цену улазница само би се одржавало.  Желимо да Драгинац постане незаобилазно место за оне који посећују наш крај и да се трајно сачува успомена на недужне цивилне жртве два светска рата.  Стара школа је постала део стечајне масе “Моде” која је касније продата. Зграда и даље не служи ничему и пропада,  а могла би бити корисно употребљена – каже Живота Исаковић, представник овог удружења,  чији покојни отац је као дечак преживео стратиште.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )