ДВЕ ГОДИНЕ ПОСЛЕ ПОПЛАВА – Почела санација јаловишта на Столицама

ДВЕ ГОДИНЕ ПОСЛЕ ПОПЛАВА – Почела санација јаловишта на Столицама

Ozvanicceni radovi u Kostajniku -

Вредност хитних радова, који обухватају заштиту од површинских вода, санацију и стабилизацију јаловишта, чишћење и регулацију најугроженије деонице Костајничке реке, износи два милиона евра, а посао треба да буде готов до 20. септембра. Започети посао треба да спречи да се никада више ни кап јаловине не излије из јаловишта, рекао је директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић

Санација загађења Костајничке реке, Корените и Јадра због изливања јаловине из рудника антимона “Столице” званично је почела прошлог петка у Костајнику чиме, две године после поплава и почетка изливања токсичне јаловине, велики еколошки проблем треба да буде решен. Инвестициона вредност хитних радова, који обухватају заштиту од површинских вода, санацију и стабилизацију јаловишта, чишћење и регулацију најугроженије деонице Костајничке реке, износи два милиона евра, а средства ће бити обезбеђена из Фонда солидарности Европске уније.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је да,

после скоро пола века од када је отров почео да се излива из јаловишта и после годину дана припрема, коначно почињу радови који ће помоћи да се изливање отровних материја из овог јаловишта реши једном засвагда. Ово није проблем који датира из 2014. већ из касних шездесетих година,  када је овде први пут регистровано изливање токсичних материја, а  кулминирало је у мајској поплави 2014. године.

– У извештају Светске банке, ЕУ И УН,  ово загађивање  истакнуто је као један од највећих, ако не и највећи еколошки проблем изазван поплавом 2014. Започети радови треба да спрече да се никада више ни кап јаловине не излије из овог јаловишта. Овим изливању било је изложено 15 хиљада људи чије је здравље деценијама директно угрожено услед изливања токсичних материја. Вредело је уложити време и новац како би се заштитили животи и здравље људи који живе у општинама низводно од Столица. Радове, вредне 219 милиона динара, финансираће Европска унија, захваљујући којој  смо успели много да урадимо после поплава. После завршетка овога посла, можемо рећи да је овај део земље безбедан од отрова којима су биле контаминиране све воде одавде па километрима низводно – рекао је Благојевић.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )