56. БИЦИКЛИСТИЧКА ТРКА КРОЗ СРБИЈУ – ПРВА ЕТАПА ЗАВРШЕНА У ЛОЗНИЦИ – Пад Стевића, победа Фортина

56. БИЦИКЛИСТИЧКА ТРКА КРОЗ СРБИЈУ – ПРВА ЕТАПА ЗАВРШЕНА У ЛОЗНИЦИ – Пад Стевића, победа Фортина

Trka kroz Srbiju

Прва етапа 56. Трке кроз Србију завршена је у уторак у Лозници, а победа Италијана Филипа Фортина пала је у сенку због тешке повреде Ивана Стевића (36), српског олимпијца и једног од кандидата за победу. Стевић се нашао у групи бициклиста која је на уласку у Лозницу, око 3,3 километра од центра града, доживела пад при чему је поломио кључну кост и ребро. Збринут је брзо у лозничкој болници, али ће ова повреда утицати на његове припреме за наступ на предстојећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. Стевић је двоструки победник Трке кроз Србију, 2011. и 2013, и члан је београдског клуба Партизан Старт Вакс.

Члан екипе ГМ Европа Овин Филипо Фортин превезао је 144 километра дугу прву етапу за три сата 20 минута и 12 секунди, а до победе је и дошао у циљној равнини када је на изласку са кружног тока престигао другопласираног сународника Матеа Малочелија, из тима Униеуро Виљер Тревиђани, и трећепласираног Турчина Ахмета Оркена, Коња. По стизању на циљ, Фортини је изјавио да је задовољан почетном победом и да се нада да ће и у осталим етапама успети да задржи жуту мајицу водећег у генералном пласману.

На овогодишњој Трци кроз Србију учествују бициклисти из више европских, јужноамеричких и азијских земаља међу којима су Италија, Шпанија, Немачка, Колумбија, Аргентина, Азербејџан, Кувајт… Најбоље пласирани Србин био је Лозничанин Никола Козомара, ЦЦН Металац, а на брдском циљу на Текеришу најуспешнији је био Италијан Алекс Турин који је понео плаву мајицу. Фортини је добио и зелену мајицу за пролазне циљеве, бела за најбољег младог возача припала је Хрвату Јосипу Румцу, тим Синерџи Баку, Азербејџан, а тачкаста за најборбенијег возача и трофеј “Бора Ивковић” припала је Душану Рајовићу, ЦЦН Металац.

Лозница је четврти пут угостила учеснике најпознатије српске трке, а помоћник градоначелника Дејан Сталовић поздравио је учеснике и гледаоце.

– Слоган овогодишње трке је “Бициклизам и туризам”, што говори о повезаности ове две области коју руководство нашег града увиђа већ дуго. На томе смо радили у претходном периоду изграђујући капиталне инфраструктурне објекте и на тај начин покушавајући да у нашем граду помогнемо и спорт и туризам. Задовољни смо што је наш град био циљ прве етапе, имамо добре односе са организаторима и трудићемо се да ова трка што чешће пролази кроз наш крај јер је ово прилика да учесницима из разних земаља представимо Лозницу у најбољем светлу – рекао је Сталовић који је са члановима Градског већа Мирославом Радуловићем и Ненадом Радићем уручио медаље и мајице најуспешнијим бициклистима.

Трка је настављена у среду етапом Бајина Башта-Прибој и четвртак Прибој-Нови Пазар, а данас и сутра вози се од Пазара до Сокобање и од Сокобање до Врњачке Бање. Трка ће бити завршена у недељу етапом Врњачка Бања-Младеновац.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )