ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ ИЗ ФОТО САВЕЗА СРБИЈЕ – Бацковићу звање мајстора фотографије

ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ ИЗ ФОТО САВЕЗА СРБИЈЕ – Бацковићу звање мајстора фотографије

branislav backovic foto s.pajicФото-савез Србије у оквиру своје последње годишње скупштине организовао је традиционалну републичку изложбу фотографија, а у знак сећања на Бранислава Бацковића, уметничког фотографа из Лознице, приређена је изложба његових радова. Поред тога, Бацковићу је постхумно додељена диплома са звањем “Мајстор фотографије ФСС”, нова чланска карта и значка Фото- авеза Србије. Због спречености чланова Бранине породице да присуствују церемонији уручивања ових признања, секретар ФСС послао их је на адресу Пантелије Илића.

– Замољен сам да их предам некоме од чланова Бацкове породице када ускоро буде обележена годишњица смрти мог пријатеља и колеге. Брано би сигурно био поносан данас због ових признања, али, нажалост, прерано је отишао. Фото-савез Србије је на овај начин показао да не заборавља своје истакнуте чланове и уметника чија ће дела остати вечно да живе. Волео бих Loznica01 backovicu posthumno priznanje diplome znacka i clanska karta foto s.pajicда тако буде и у Бацковом граду – каже фотограф Пантелија Илић.

Бранислав Бацковић Бацко (64) преминуо је 23. јуна 2015. године у коронарној јединици Интерног одењења лозничке болнице. Био је члан фото-секције КУД “Караџић” од оснивања 1980. године, од када се бавио излагачком и уметничком фотографијом. Прошле године уручена му је Плакета града, највише признање које Лозница додељује поводом Дана града. Као члан Фото-савеза Србије имао је уметничко звање КМФ (кандидат мајстор фотографије), као и међународне фотографске асоцијације ФИАП, где је имао титулу уметника фотографије. Учествовао је на више од 200 колективних изложби и салона уметничке фотографије у земљи и иностранству, освојивши 70 награда, диплома, медаља и похвала. Испред ФСС учествовао је на светским фотографским бијеналима уметничке фотографије у саставу националне селекције и био рангиран међу десет најуспешнијих излагача у Србији.

С. П

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )