ПРОПАДАЊЕ ЖЕЛЕЗНИЧКОГ ДОМА – Урушио се део крова

ПРОПАДАЊЕ ЖЕЛЕЗНИЧКОГ ДОМА – Урушио се део крова

PAO KROV NA VILI DRAGA

Зграда некадашње  виле “Драга”, а касније Железнички дом, својевремено репрезентативно здање, пропада последњих двадесетак година препуштено зубу времена.  МЗ Бање Ковиљаче тражила је пре три године од “Железница Србије” да санирају  зграду којој прети самоурушавање, али до данас ништа није предузето.

Време и небрига чине своје па је недавно попустио део крова  на објекту, а питање је шта ће од њега остати ако у оваквом стању дочека још једну кишну јесен и снежну зиму. Лозничке новости су пре три године указале на стање виле „Драга” и да се МЗ Бања Ковиљаче обраћала “Железницама Србије”, обавестила их  да је објекат у руинираном стању и тражила да се среди јер је опасност по грађане. МЗ је добила одговор да је “доношењем нових прописа и Закона о јавној својини предметни објекат у својини Републике Србије тако да је свака правна и фактичка радња везано за продају, закуп или реконструкцију условљено одлуком на нивоу Владе Србије, односно Републичке дирекције за имовину. У сваком случају о правној судбини дома-одмаралишта предузимају се активности и бићете благовремено информисани”. Лозничке новости су се још почетком фебруара обратиле “Железницама Србије” и тражиле одговор шта ће бити са Железничким домом, али до данас, три месеца касније, упркос више позива и новог слања питања, одговора нема. Како је записано у књизи “Краљевска бања Ковиљача” аутора Владимира Вуловића, ово је 1910. била најмодернија бањска вила у Србији, опремљена телефоном и “електричним дозивалом”. Државна железница ју је откупила између два светска рата и реновирала је пошто је вила претрпела оштећења током Гучевске битке. Годинама је коришћена за одмор радника “Железница”, али је са распадом Југославије доживела судбину пропале државе.

Кровна конструкција зграде је дотрајала, унутрашњост објекта је руинирана и изгледа много горе него пре три године. На неколико минута хода од центра Бање Ковиљаче, на узвишењу са одличним погледом, наочиглед свих некадашња лепотица постала је тако ругло препуштено само себи. Крајње време је да се учини нешто за спас овога здања док се још има шта спасавати.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )