ЗАВРШЕН 45. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Хајдуци на полупразном саборишту

ЗАВРШЕН 45. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Хајдуци на полупразном саборишту

IMG_3060

Вишедневни програм 45. Ђачког Вуковог сабора завршен је у суботу на саборишту где су посетиоци могли да виде Нушићеве “Хајдуке” у извођењу глумаца Шабачког позоришта. И поред садржајног програма, ова година биће упамћена по најслабијој посећености публике и готово празном амфитеатру

Шабачко позориште извело је протекле суботе на саборишту у Тршићу позоришну представу “Хајдуци” Бранислава Нушића, чиме је завршен програм 45. Ђачког Вуковог сабора који је трајао од 25. маја. Комад је режирао Владимир Милојевић, а глумачку екипу чинили су Лазар Максимовић, Марко Ивановић, Вељко Ераковић, Кристина Пајкић, Синиша Максимовић и Боривоје Божанић. Традиционално, завршни програм манифестације започет је “Химном Вуку” Стевана Ст. Мокрањца, коју је извео мешовити хор Гимназије “Вук Караџић”, уз дириговање Дарка Несторовића. Истог дана организовано је 26. Републичко такмичење ученика основних школа из српског језика и језичке културе, а на Малој отвореној сцени код Вукове спомен-куће одржан је програм у којем су учествовали ђаци ОШ “Милош Гајић” из Доње Трешњице, рецитатори Огранка Вукове задужбине лозничке гимназије и полазници школе рок гитаре.

Галерија на саборишту представила је изложбе радова полазника ликовне радионице и радионице старих заната. Музеј језика и писма приказао је радове полазника језичке радионице “Вуков азбучни ковчежић – речник”, а Републичко такмичење средњошколаца из српског језика одржано је у недељу. Посетиоци Тршића тог дана могли су да погледају резултате свих радионица које су организоване током саборовања уз стручно вођење кроз Музеј језика и писма.

 Оно чиме се завршница ове манифестације не може похвалити то је број посетилаца у амфитеатру саборишта. Ђачки Вуков сабор се од 1971. године одржава у циљу промовисања стваралаштва младих, али из године у годину бележи све мање публике. На овогодишњој завршној церемонији било је тек нешто више људи у публици него учесника у програму. У Центру за културу, који се стара о знаменитом месту Тршић и организује Ђачки Вуков сабор, не скривају разочарање због слабе посете.

– Дешавало се ранијих година да пада и киша, али је публике било више. Ово је до сада најслабија посета иако смо се потрудили да све организујемо, свим школама смо на време послали комплетан програм саборовања и о томе разговарали са директорима – кажу у Центру за културу, али то изгледа није било довољно да просветари организују ђаке и доведу их да погледају програм намењен управо њима. Иако поред саборишта пролазе бројне групе малишана и старијих школараца који долазе на екскурзију у Вуков завичај, нико од њих не сврати до амфитеатра у чију комплетну реконструкцију је пре две године уложено доста новца управо да би задовољио потребе савременог гледалишта. Кустоси Вукове спомен-куће кажу да у овом периоду дневно угосте и по хиљаду посетилаца, али да ни њима није јасно како нико од њих не сврати до саборишта, поред којег свакако пролазе.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )