СРЕДЊОШКОЛКА МАРТА АВРАМОВИЋ – Осмислила помагало за слабовиде и слепе

СРЕДЊОШКОЛКА МАРТА АВРАМОВИЋ – Осмислила помагало за слабовиде и слепе

marta avramovic sa svojim uredjajima foto s.pajic

Један ултразвучни сензор и један звучник повезани идејом да очи гледају, а мозак види, омогући ће слабовидим и слепим људима да се самостално крећу. Инспирацију за овај изум лозничка средњошколка нашла у путописима слепе француске новинарке

Марта Аврамовић, ученица трећег разреда Технишке школе у Лозници, осмислила је и конструисала уређај намењен слабовидим и слепим особама који омогућава безбедније кретање и сналажење у простору. За ово помагало, које је недавно представила на Регионалном такмичењу Центра за таленте, освојила је прву награду, а Лозничани су могли  да виде како функционише на изложби приређеној у Галерији “Мина Караџић” у оквиру програма Ђачког Вуковог сабора на којој су приказани и други награђивани радови ученика Техничке школе.

– Мој рад носи назив “Затворите очи, нисмо у тами”, а уређај “помагало” или “водич” усмерава слепе или слабовиде на кретање у затвореном или отвореном простору. Ова справа им указује на могуће препреке, а састоји се од једног ултразвучног сензора и звучника који различитим звуковима упозорава на различите удаљености препрека – објашњава Марта, којој је подршку у раду пружао ментор професор Томислав Мијић. Помагало је осмислила у две варијанте, као наруквицу или појас, који се носи око струка, а његова примена имала би пун ефекат у јавним објектима, банкама, школама и другим установама.

– Када се појави нека препрека, уређај пишти, а направљено је ограничење да реагује на један метар. У зависности од удаљености препреке различит је звучни сигнал и зато постоје три нивоа, који другачијим мелодијама указују на близину препреке. За овај рад сам инспирисана путописима слепе француске новинарке Софи Масје, а користила сам знања стечена из области информатике, електронике и програмирања. Уређај је јефтин и једноставан, а може много да помогне особама са овим инвалидитетом, пре свега да стекну самосталност – објашњава Марта и поручује да очи гледају, а мозак види!

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )