СИЗИФОВСКИ ПОСАО БОЈАНА ЈОКАНОВИЋА – Карикатуром исправља грешке

СИЗИФОВСКИ ПОСАО БОЈАНА ЈОКАНОВИЋА – Карикатуром исправља грешке

KARIKATURE

Да се против неписмености можемо борити и духовитошћу доказ је изложба карикатура Бојана Јокановића које су инспирисане најчешћим језичким и правописним грешкама

У оквиру програма 45. Ђачког Вуковог сабора, Музеј језика и писма у Тршићу угостио је прошле седмице Бојана Јокановића, теолога и вероучитеља из Добоја, који се представио занимљивом изложбом карикатура “Сизиф у борби против правописних грешака”. Изложбу је отворио Мирослав Терзић, историчар у музеју, а гост аутор изразио је задовољство што му је указана част да у родном месту Вука Караџића на свој начин говори о правопису. На двадесетак изложених радова, он на духовит начин указује на најчешће грешке које се дешавају у свакодневној употреби српског језика.

– Узео сам Сизифа као митолошку личност која је повезана са узалудним трудом јер сам раније често људима и сам узалудно објашњавао када направе неку правописну грешку. Жеља ми је да сачувам наш језик и ћирилицу у ери када се све више користе стране речи и латинично писмо. Свакодневне грешке представио сам на шаљив начин, а један колега ми је рекао да је пригоднији назив за ову поставку “Сликовница за неписмене”. Ове поруке су једноставне и јасне, свако ко хоће, може их разумети и нешто научити – каже Јокановић, који, иначе, предаје веронауку у три добојске школе.

На интернету има своју страницу, црта карикатуре са различитим темама а илуструје и књиге. Објашњава да му се често јаве људи за неку наруџбу, али да су те поруке пуне грешака, чак и код оних са високим образовањем.

– За поруку коју ми напишу некада је потребан тим стручњака да је разгонетну. Та мука ме натерала да се латим карикатуре и правописа. Нажалост, људи, којима су намењене ове карикатуре, то и не прате. Данас, када нико неће да чита, ова “сликовница за неписмене” можда је једино занимљиво штиво. Људи визуелно много брже и боље памте и зато сам то и урадио на овај начин – објашњава гост Тршића и додаје да му је идеја да његове карикатуре заживе на мајицама, али да има и друге идеје које тек треба да реализује.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )