УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2016/17.У ЛОЗНИЦИ – Праг знања – 50 бодова

УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2016/17.У ЛОЗНИЦИ – Праг знања – 50 бодова

U Gimnaziji sve po starom

Наредне школске године  у четири средње школе у Лозници места ће бити за 880 ђака а промена у образовним профилима има у Средњој школи „Свети Сава“, Техничкој  и Економској школи. Од следеће школске године, за разлику од претходних, за упис у четворогодишње образовне профиле у свим средњим школама важиће праг од минималних 50 бодова

За разлику од претходних година, сви будући средњошколци који наредне школске године желе да се упишу у четворогодишњу школу морају имати најмање педесет бодова иначе ће морати да изаберу  занимање трогодишњег степена. Праг знања за упис у средње школе, односно граница од 50 бодова,  омогућиће да се трогодишњи профили озбиљније схвате, као и да се осигура квалитет у четворогодишњим школама. Иако је било потражње за већим бројем места за упис у средње медицинске и економске школе, Министарство просвете није одобрило повећање. У неким медицинским школама су четворогодишњи профили замењени трогодишњим занимањима како би ученици са мањим бројем бодова добили прилику да се упишу у нешто што их интересује или барем приближно.

Квота за упис у средње економске школе није повећана јер се на тржишту рада налази велики број незапослених економиста, па тај број, према мишљењу стручњака, не би требало повећавати уписивањем већег броја ученика.

Од четири средње школе у Лозници од наредне школске године све остаје по старом само у Гимназији „Вук Караџић“ у којој  места има за 180 ученика. Биће уписана по три одељења природно-математичког и друштвено-језичког смера са по 30 ученика.

У Техничкој школи ће бити уписано 240 ученика као и лане, али је уведено ново занимање, архитектонски техничар уместо грађевинског техничара за високу градњу. У подручју рада машинство и обрада метала планирано је да се упише по 30 ученика за занимање машински техничар за компјутерско конструисање, по десет  заваривача, инсталатера и  механичара грејне и расхладне технике, укупно 30 и по 15 ауто-механичара и ауто-лимара, укупно 30. У подручју рада електротехника планирана су два одељења по 30 ученика за занимања електротехничар рачунара и електротехничар енергетике. Такође, у овом подручју рада планирано је и по 15 ученика трећег степена за занимања електромеханичар за термичке и расхладне уређаје и електромонтер мрежа и постројења. У подручју рада грађевина и геодезија  планирана су два одељења, 30 архитектонских техничара и једно комбиновано одељење од по 15 ученика-декоратер зидних површина и керамичар терацер пећар.

У Средњој економској школи биће уписано 250 ђака, а нова занимања су кулинарски техничар и трговац. Места има за по 30 ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, финансијски, правни, туристички, кулинарски техничар, пословни администратор, комерцијалиста. Од трогодишњих занимања места има за по петнаест конобара и трговаца и за десеторо деце са сметњама у развоју за занимање сервир.

Према речима Гордане Тадић, директорке Средње школе „Свети Сава“, у овој школи ће и наредне школске године бити уписано 210 ученика. Новина је да ће уместо досадашњег четворогодишњег образовног профила техничар графичке дораде бити уведено ново занимање трећег степена, текстилни радник ткач. Са предузећем ЕП “Белт” Лознице потписан је споразум по којем би будући ткачи обављали праксу. У наредној школској години места ће бити за по 30 техничара за индустријску и фармацеутску технологију, техничара за заштиту животне средине и физиотерапеутских техничара. Такође, предвиђена су и два одељења од по 30 ученика медицинских сестара – техничара и по 15 мушких и женских фризера.

Да подсетимо, мала матура за основце почиње 15. јуна тестом из српског језика, 16. је тест из математике а 17. јуна је планиран комбинован тест. Максималан број поена који ученици могу освојити на тестовима је 30, по 10 на сваком тесту, док из основне школе носе максимално 70 бодова. Коначни резултати завршног испита биће познати 24. јуна, попуњавање и предаја листе жеља у основним школама је 25. и 26. јуна а коначан распоред по школама и образовним профилима је 4. јула. Упис  ученика у средње школе трајаће два дана и то 5. и 6. јула.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )