ДАНАС ЗАВРШЕТАК ГОСТОВАЊА “СЛОБОДНЕ ЗОНЕ” У ЛОЗНИЦИ – Кад се после филма ћути

ДАНАС ЗАВРШЕТАК ГОСТОВАЊА “СЛОБОДНЕ ЗОНЕ” У ЛОЗНИЦИ – Кад се после филма ћути

Slobodna zona

Седмо гостовање фестивала “Слободна зона” у Лозници биће окончано данас репризном пројекцијом филма “Плес са Маријом”, дугометражног документарца Ивана Герголета, снимљеног у копродукцији Аргентине, Италије и Словеније. У протеклих пет дана лозничка публика имала је прилику да погледа три изврсна филма, два документарца и један играни, али је, нажалост, нису многи искористили. За разлику од обичних биоскопских пројекција, са оних које се у Омладинском центру приказују у оквиру “Зоне”, не излази се са осмехом и празне главе, већ дубоко замишљено и без сувишних речи, а на то у данашње време нису сви спремни.

Прве вечери приказан је чилеанско-француско-шпански дугометражни документарни филм “Дугме од седефа”, прошлогодишње остварење редитеља Патрисиа Гузмана. Прича о води и њеном значају, али и о домородачком становништву чилеанске Патагоније и ужасима кроз које је прошло од времена колонизације до краја Пиночеове диктатуре у којој су и бројни политички противници мучени и ликвидирани најсвирепијим методама. Данас живи још свега 20 директних потомака домородаца, а са њима полако изумире и језик којим су говорили.

У уторак је играни филм “Овнови” Гримура Хаконарсона натерао малобројну публику на размишљање, између осталог и о томе зашто нисмо често у прилици да гледамо остварења исландске кинематографије, а “Плес са Маријом”, емитован у среду,  дотакао је срца. Овај филм привукао је и највећу пажњу па је сала била готово тесна да прими све заинтересоване да га погледају. Дугометражни документарац говори о Марији Фукс, аргентинској плесачици, која је живот посветила учећи плесу и добробити музике људе свих животних доба, нарочито оне са менталним и физичким тешкоћама. На крају, када се терет година навали на њена плећа и тело јој наметне ограничења, сама себи постаје најзахтевнији ученик.

Иако публика није у великом броју одгледала филмске бисере емитоване у Омладинском центру, “Слободна зона” вратиће се и наредне године са новим остварењима чији квалитет вишеструко надмашује вискобуџетне блокбастере.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )