ГОСТОВАЊЕ У ЉУБЉАНИ – Изложба о Вуку и Копитару

ГОСТОВАЊЕ У ЉУБЉАНИ – Изложба о Вуку и Копитару

izlozba o vuku i kopitaru u ljubljani sa otvaranja izlozbe foto centar za kulturu vuk karadzic

Изложба “Копитар и Вук”, лозничког Центра за културу и Музеја језика и писма из Тршића, до 26. јуна гостоваће у Народној и универзитетској књижници у Љубљани. Аутор Мирослав Терзић, који је 12. маја присуствовао отварању поставке, каже да је изложба обогаћена и примерцима из збирке старих и ретких књига љубљанске библиотеке и да је Маријан Руперт, руководилац те збирке, изложио две највредније књиге које чува ова установа.

– То су српски рукописи из 11. века из фонда Јернеја Копитара, тако да ова изложба има епитет ексклузивности јер те књиге се изузетно ретко износе на увид јавности и то искључиво у специјалним витринама у којима се чувају. Такође је била изложена и рукописна заоставштина Вука С. Караџића и Јернеја Копитара која између осталог обухвата и писма која је Вук слао пријатељу и куму Копитару – каже Терзић.

Он додаје да су на отварању изложбе говорили министар у Влади Словеније Горазд Змавц и амбасадор Србије Александар Радовановић који је изразио задовољство што је у прилици да говори о пријатељству и кумству два тако важна човека за Србе и Словенце и наговестио даље активности на повезивања култура две државе.

– Гостовање изложбе из Тршића и Србије приказано је у главном дневнику Телевизије Словеније као и у другим писаним и електронским медијима. Договорена је и даља сарадња Народне и универзитетске књижнице и нашег Центра за културу са циљем истицања повезаности наших култура на плану језика и књижевности. Ова сарадња почела је прошле године на отварању 82. Вуковог сабора откривањем спомен-плоче Јернеју Копитару на згради Музеја језика и писма у Тршићу – каже директорка Дајана Ђедовић.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )