ОД 1. МАЈА – Оставински поступци прешли код нотара

Оставинске предмете који у судовима буду заведени после 1. маја решаваће нотари или јавни бележници. Наследници ће и даље предавати захтев за расправу заоставштине судовима, а судови ће поверавати бележницима предмете с територије своје надлежности, по азбучном реду. У Србији се годишње води у просеку око сто хиљада оставинских расправа, а у Лозници, по речима Оливере Лазаревић, представнице за штампу Основног суда прошле године имали су 2.867 оставинских предмета, док је у току скоро 1800.  Код судова оставински поступци трају најмање шест месеци, из прошле године остало је нерешено око 30.000 предмета, а, како се процењује, код нотара ће бити завршени за најдуже месец дана.

По Закону о судским таксама, судови у поступку расправљања заоставштине наплаћују паушалну таксу у распону од 1.000 до 75.000 динара, а  утврђује је по слободној оцени, на основу изјава наследника и података који су поднети. У јавнобележничкој тарифи прописано је да максимална награда не може бити већа од 400 бодова, односно 60.000 динара, без ПДВ-а. Награда се наплаћује према вредности заоставштине, а она се одређује на основу процене тржишне вредности наслеђених ствари и права, умањених за дугове оставиоца. Бод износи 150 динара,  тарифа је подељена на седам разреда, према вредности наследства. Од најмање заоставштине вредне до 150.000 динара (1.225 евра), нотарима припада 61 евро, док последњи разред за имовину од 10 милиона или око 80.000 евра износи 367 евра. Нотари максимално могу да наплате 400 бодова, односно 60.000 динара (око 490 евра),  од сваке наплаћене услуге држави плаћају 30 одсто пореза, а држава ће убирати приход и од ПДВ-а, који грађани плаћају на износ из тарифе нотара.

Ако је међу наследницима нешто спорно, они ће то решавати у парници на суду, а по њеном завршетку наставиће оставински поступак код јавног бележника, који ће донети оставинско решење, што је до сада радио суд.

Данас ће у организацији Министарства правде бити организован радни састанак представника правосуђа и коморе јавних бележника како би се отклониле све нејасноће или недоумице око практичне примене новог решења у оставинским поступцима.

З. В

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )