НАШИ СМО – Шта нам раде деца?

НАШИ СМО – Шта нам раде деца?

SassaДеца су наше највеће благо. На младима свет остаје.

Познате су вам те излизане флоскуле. Међутим, да ли време у коме животаримо то потврђује и какво је то “наше благо” и на коме то свет остаје? У општој јурњави да се некако преживи и нешто заради, већина своју децу виђа у пролазу, некад за ручком или вечером, јер они су затрпани школским обавезама, а ми животним и та покретна трака не да не стаје, него с годинама убрзава. Уколико се мало “упаркирамо” и погледамо стварност, нећемо, уколико смо поштени, бити одушевљени.

Залуђени политиком, досадним изборима и политичарима  пуних празних обећања и “светле будућности” у којој они уживају, а народ ће колико сутра, односно “мало сутра”, дозволили смо да нам деца измакну контроли. О, да. Наравно да знате шта вам деца раде, све држите под контролом док  на лакши или тежи начин не укапирате да сте у дебееелоој заблуди. Видех студију “Млади у Србији 2015” и податке који би сваком нормалном друштву били сигнал за општу узбуну и свеобухватну реакцију да се спасе што се спасти може.

Према тој студији, скоро половина младих у Србији редовно или повремено конзумира цигарете, више момци него девојке. Редовно никотински дим увлачи скоро 20 одсто средњошколаца, а више од половине младих стекне навику дружења са цигаретама до краја образовања. Младима није страна ни чашица,  а алкохол представља узрок више од 60 различитих болести и често доприноси ризичним понашањима, повређивању, насиљу, ризичној вожњи, или сексу без заштите. Скоро половина, 45,2 одсто, младих редовно конзумира алкохол, макар једном недељно – викендом, док га тек свака шеста особа уопште не користи. Више пута седмично алкохол узима чак 14,7 одсто младих. Момци потежу више него девојке, студија показује да  то расте са распоживим приходима младих и са образовним нивоом родитеља. За 68 одсто младих алкохол је прихватљив, девет одсто сматра да је неопходан да би били прихваћени од других, док 23 одсто мисли да је неприхватљив. Ту је и марихуана коју користи свака шеста млада особа, од чега 4,6 одсто то чини редовно, односно најмање једном недељно. Да ли сте и ви чули за средњошколце који на часовима седе “надувани”, а професори то “не примећују”, и нико се због тога посебно не узбуђује? Мислите ли да је нормално да млади из куће излазе после 22 сата и долазе пред зору, да без обзира на пол “убијају” алкохол и “уживају” у животу сто на сат? Колико ће њих који сада јетру облажу алкохолом, плућа “боје” никотином и бриге терају “травом” бити здраво за десет, 20 година, и спремно преузме свет што на њима остаје? Битка са младима је готово изгубљена, али изгледа и рат јер све што је до пре коју годину било ненормално, сада је “кул”. Можда не би да се поштују закони и, на пример, цигарете и алкохол не продају млађима од 18, да се поштује прописано радно време па кафане и кафићи затварају у поноћ. Овако, све више родитељи служе као банкомати, ако дају лову добри су, ако не, онда су “лузери” и “давежи”, деци куће служе да преспавају, а и кад су ту,  немају времена за причу јер се не одвајају од мобилних телефона и фејбука где имају “пријатеље”.  Увек је било јаза између генерација, али оволики кањон, мислим, није никада. Уз све то друштво, држава, систем, школе, оставили су родитеље на ветрометини, без икакве или слабашне подршке да се сами боре за децу и са својом децом. Млади који знају шта хоће ионако журе да стекну диплому и ухвате лет за бели свет, а остали ће кад ударе главом о зид кривити родитеље што их нису спречили на путу у пропаст.

Уместо што пуштамо да нас држава замајаваја и с нама манипулише користећи се, поред осталог, преусмеравањем пажње, злоупотребом емоција, незнањем, величањем глупости и злоупотребом знања, треба се бавити младима. Битка није лака, али ако и родитељи дигну руке и пристану на оно што им се намеће у друштву наопаких вредности, онда ће све више бити важније шта се десило у ријалитијима, или на јадној политичкој сцени, а млади који су успели да се отргну пороцима и мору глупости, биће од нас удаљени стотинама или хиљадама километара. Мислите о томе док још није касно.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )