Ток и развој кривичног поступка са освртом на посебна кривична дела

Ток и развој кривичног поступка са освртом на посебна кривична дела

 izvestaaaaj (1)

 

Београд, 31. март– 2.април 2016 – Тродневни тренинг за новинаре и уреднике локалних медија одржан је у Хотелу М у Београду. У оквиру пројектаНезависно новинарство за независно судство које финансира Европска унија битан елеманат активности је јачање капацитета локалних медија да извештавају о кривичним поступцима у својим регионима. Новинари и уредници недељника Полимље, Врањске, Кикиндске, Лозничке радили су са адвокатима YUCOM-а на анализи елеманата и фаза кривичних поступака. Овакав приступ омогућио је новинарима да стекну основе правно–техничких знања која су им неопходна за истраживање ове области. Предавачице др Катарина Голубовић, Ана Јанковић Јовановић, Кристина Тодоровић, Милена Васић анализрале су све фазе – ток кривичног поступка, доступност информација, улога тужилаштва, начело опортунитета, права оштећених, илуструјући конкретним кривичним процесима. Приказан је и одраз који су неки од ових поступака имали у медијима.

 

Кривични поступци и извештавање о њима занимљива су медијска тема која захтева строго поштовање Кодекса новинара Србије. Кратак преглед медијске сцене и начина на који се извештава, сензационализам који често не води рачуна о правима жртве, заштити идентитета, довео је до занимљиве расправе која је резултирала позивом Тамари Скрозза, представници Комисије за жалбе Савета за штампу да учествује трећи дан семинара и пружи кратак приказ правила и најчешћих грешака који се јављају при извештавању.

Уредници и новинари су подвукли значај извештавања о кривичним поступцима на локалу. Допринос бољем познавању самог процеса кривичног поступка, новинарима и уредницима недељника Полимље, Врањске, Лозничке и Кикиндске олакшаће истраживање и извештавање о овој теми од јавног значаја. Локални медији пружиће својим читаоцима бољи увид у механизме рада државних органа укључених у процес (полиција, тужилаштво, судство) и утицај на функционисање правне државе.

 

eu

Projekat Nezavisno novinarstvo za nezavisno sudstvo finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost nedeljnika Vranjske, Polimlje, Kikindske, Lozničke i YUCOM-a i ne odražava mišljenja i stavove Evropske unije.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )