ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ – Убељива победа напредњака

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ – Убељива победа напредњака

Grafikon bars skupstinski

У Скупштину Србије, поред СНС која је освојила 131 мандат, улазе и СПС-ЈС,  СРС, ДС, Доста је било, Двери-ДСС, ЛДП-ЛСВ-СДС и пет мањинских листа. У Лозници СНС добила подршку   57,56 одсто бирачког тела које се већински определо још само за СПС-ЈС и СРС. И опозиција и СНС затражиле поновно бројање гласачких листића

На парламентарне изборе у Лозници је  изашло 39.497 грађана или 53,11 одсто уписаних у бирачки списак, од чега је своје листиће учинило неважећим 1.347  или 3,41 одсто.

Према прелиминарним резултатима, свих двадест изборних листа добиле су гласове Лозничана, а убедљиву већину СНС – 22.734 гласа или 57,56 одсто. Друга по броју добијених гласова у Лозници, као и у целој Србији, јесте коалициона листа СПС-ЈС – 4.523 гласа или 11,45 одсто. Следи СРС са 3.545 гласова или 8,98 одсто, а све остале су испод пет процената. Најближи цензусу у Лозници били су Двери-ДСС са 1.701 или 4,31 одсто и Саша Радуловић са својим Покретом “Доста је било” који је добио 1.682 гласа или 4,26 одсто. Коалиција коју предводи ДС добила је 1.357 гласова или 3,44 одсто, а коалиција окупљена око Бориса Тадића и Чедомира Јовановића  1.221 глас или 3,09 одсто.

Све друге изборне листе добиле су мање од по пола процента, али су у збиру успеле да привуку 1.316 гласова Лозничана. Најмање гласова, 12, отишло је Партији за демократско деловање – Ардита Синани.

По речима Милојке Смиљанић, координаторке РИК, парламентарни избори у Лозници, на свих 90 бирачких места протекли су без већих проблема.

– Нису примећене никакве нерегуларности, што је потврђено и од посматрача ОЕБС-а – истиче Смиљанићева.

На републичком нивоу, највише гласова 48,23 добила је Српска напредна странка која ће имати апсолутну већину од 131 посланика. Социјалистичка партија Србије је освојила 10,98 одсто гласова односно 29 мандата, Српска радикална странка 8,09 односно 22 посланика, Демократска странка 6,04 -16 мандата, Покрет Доста је било 6,03 или 16 посланичких мандата, коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ 5,03 -13 мандата и коалиција ДСС-Двери 5,00 одсто 13 мандата. Посланике ће у Скупштини Србије имати и пет мањинских листа – Савез војвођанских Мађара са четири посланика, СДА Санџака Сулејмана Угљанина са два колико ће имати и Бошњачка демократска заједница Муамера Зукорлића и по једног Партија за демократско деловање и Зелена странка.  На ванредним парламентарним изборима гласало је 56,25 одсто уписаних у бирачке спискове.

Представници опозиционих партија које су ушле у парламент формирале су заједнички правни тим који ће обавити детаљну анализу изборног материјала, како би се проверила валидност резултата гласања. Они су одмах по објављивању првих прелиминарних резултата, изразили сумњу да су постојали већ попуњени гласачки листићи, који су убацивани у кутије, као и да је било манипулација бирачким списковима. Наредног дана и СНС је основала свој правни тим и, такође, упутила захтев РИК за ново пребројавање гласачких листића.

Представници посматрачких мисија Парламентарне скупштине Савета Европе и Организације за европску безбедност и сарадњу саопштили су да немају информације о великој изборној крађи, осим извештаја о хаотичном бројању гласова на неким бирачким местима. Како су оценили, грађани су могли да слободно бирају, основна грађанска права су поштована, али постоји забринутост због предности које обезбеђује статус владајуће странке, извештавања медија у корист владајућих партија и одсуства транспарентности у финансирању страначких активности.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )