НАШИ СМО – Резултат

НАШИ СМО – Резултат

Zorica VisnjicДа ли делите моје мишљење да су ови избори прошли у неком грчу од почетка до краја и да никоме нису донели осећај тријумфа и олакшања. Ево, напредњаци, да кренемо од њих, освојили су скоро сто хиљада гласова више него прошли пут, али чему да се радују када ће у скупштинским клупама имати 27 посланика мање. Иако је то довољно за самосталну владавину, то ипак значи 27 мање задовољних људи у сопственим редовима и толико више у опозицији на коју се није рачунало у пуном броју. Социјалисти су таворећи уз скуте Вучића изгубили скоро 80.000 бирача и сада су у још неповољнијем положају жељно ишчекујући позив за ново дружење у влади. Дачић се од најављене оставке спасао за само два процента и верујем да за наредне неће давати олака обећања. Кладим се и да демократе и њихови потомци окупљени на другој листи још увек нису укапирали да су заправо добро прошли и да међу добијеним гласовима има и оних датих из самилости само да преживе, само да се у Србији одржи пламен упаљен пре две и по деценије. Нарочито није било, и још увек није лако савезу Двери-ДСС. Заједно су изгубили сто хиљада бирача за две године, а танки цензус затрепери сваки пут када се огласи РИК. Једини слављеници у изборној ноћи могли су да буду радикали  који су се са Војиславом Шешељом вратили у Скупштину Србије скочивши за две године са 72.000 на 296.755 гласова и  Саша Радуловић чији је покрет Доста је било напредовао са 74.973 гласа до 220.695. При том, Шешељу нико није ускраћивао прескакање цензуса у изборној кампањи, а Радуловић је и добар део изборне ноћи словио за неког ко ће тешко прескочити фамозних пет одсто, а он је пребацио шест, ако ново бројање не покаже другачије.

 Највећи губитник у изборној ноћи био је Цесид, и нисам прва која то каже. Све што је сабирао скоро у длаку тачно у протеклим изборима, изгубио је у овим, немуштошћу, непрецизношћу и непрофесионалношћу. Прохујало као бугарски воз кроз изборе! Али, да ли ви верујете да су ови избори завршени и да ће бројање листића и од стране опозиције и СНС проћи тек тако, трала ла као џакови пре четири године? Ја не верујем, као што не верујем ни да ће ново бројање дати одговоре које очекујемо. Тачне, наравно, други нам не требају. Али док чекамо исход, дајте да размотримо шта ће стварно ови избори променити, какав ће, заправо, резултат донети. Мој први утисак је да ће Вучићу сада бити теже него пре две године и да је он тога постао свестан у изборној ноћи. Иако су социјалисти додатно ослабљени изборним резултатом, њихов “коалициони капацитет” је нагло поскупео простом чињеницом да их је боље имати под контролом него против себе на опозиционој страни где су Двери-ДСС, оштри Радуловић са растућим рејтингом и демократски блок додатно окуражен. Па иако сви верују да ће Шешељ играти исте игрице као и у Милошевићево време, управо због тога он му не може бити велика узданица. Шешељ ће овог пута играти највише за себе, поготову ако заиста толико мрзи Николића као што прича и ето нове невоље у редовима напредњака. И  као што није било никакве објективне потребе да расписује ванредне изборе, Вучић тако нема никакве потребе ни да поново прави коалицију са социјалистима или било ким другим, ако има довољно уверења и храбрости јер има сасвим пристојну већину да преузме одговорност за све што намерава да учини. Довољно је што на својој листи има мешовити хор од европејаца до русофила, од нато заговорника до нато противника, од неолиберала до конзервативаца које неће бити лако синхронизовати. Али ако се одлучи за пратеће гласове, будите сигурни да  је то само куповина времена до нових превремених избора.

Како год да одлучи, резултат који је добио ма како фасцинантно деловао, већ је почео да се круни и он то зна. Зато, бојим се да ће ово бити мандат расуте енергије осим ако се не деси неко чудо у земљи чудеса.

Зорица Вишњић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )