ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА У ЛОЗНИЦИ – Куке доброте за помоћ суграђанима

ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА У ЛОЗНИЦИ – Куке доброте за помоћ суграђанима

Kuke dobrote

Лозничанин Александар Јевтић покренуо је у нашем граду хуманитарну акцију “куке доброте”, али је прва брзо нестала. Ипак, Јевтић се не предаје и најављује постављање нових кука на којима грађани могу остављати помоћ материјално угроженима

“Куке доброте” појавиле су се и у Лозници. Био је 6. април када је на ограду “Класовог” млина Лозничанин Александар Јевтић окачио дашчицу са шест кукица и осигурао је катанцем. На кукице је закачио кесу са мало хране и нешто чисте одеће, а да не би било забуне, оставио је и обавештења да су то “куке доброте” и позив племенитим суграђанима да оставе свој дар онима који немају довољно. Александар не живи у самом граду, већ у Новом Селу па не зна када су нестале прве лозничке куке, али на огради је остао само катанац.

– Рекли су ми да су куке нестале, али ме то неће спречити да наставим акцију. Мислио сам да је то добро место, пошто су у непосредној близини “Класова” пекара и супермаркет “Идеа” као и “Матијевић”, и не знам ко их је и зашто скинуо. То нема везе са политиком и није прозивање било кога. Свуда има људи који су у материјално лошијем положају и којима је потребна помоћ па се надам да ће грађани разумети о чему се ради и подржати ову акцију. Још увек је то свеже па многи нису упознати са акцијом која се по Србији и региону брзо проширила у последњих пар месеци, али верујем да ће заживети и да ћемо успети да помогнемо социјално угроженима – каже Јевтић додајући да је било и оних који су му замерили што је поставио куке “јер се то тако не ради, већ се иде од врата до врата”.

Прве “куке доброте” окачене су код Бранковог моста у Београду, а онда се идеја брзо проширила по Србији и околним земљама. Циљ акције је да се помогне људима који су на рубу егзистенције и бескућницима, а на куке се каче кесе са храном и чистом одећом. Јевтић каже да се не осврће на оне који га питају “шта се ти мешаш“ и наставља даље.

– Поставићу ових дана “куке доброте” на још пет, шест места у граду и надам се да их нико неће уклонити. Пробаћу да организујем још неке акције јер је то добро и за наш град. Знам да у Лозници има много добрих људи, али их је срамота да то јавно покажу и треба им подршка да се охрабре и ослободе. Јавили су ми се неки суграђани са жељом да помогну и то је добро јер је свачија помоћ добродошла. Увек има и оних који коче, али се на њих не обазирем. Има и оних који одмах почну да причају како неко има нешто од тога што ради, али ја немам ништа, сем осмеха људи којима сам помогао, ако сам успео у томе. То ми је довољно – каже Јевтић.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )