ГИК – У Лозници 11 изборних листа

ГИК – У Лозници 11 изборних листа

izborii

На 11 изборних листа 466 кандидата, а за једно одборничко место надметаће се скоро осам. Најбројнији међу кандидатима економисти, лекари и студенти. Овог пута рекордан број група грађана

Лозничани ће на локалним изборима 24. априла бирати између 11 изборних листа. За 59 одборничких места, колико их има у Скупштини града, надметаће се 466 кандидата. Пуне изборне листе имају “Александар Вучић – Србија побеђује” (под редним бројем 1 на гласачком листићу), “Социјалистичка партија Србије – Ивица Дачић” (2), “Демократски за Лозницу – др Никола Јаковљевић, др Зоран Јовић (Демократска странка, Либерално-демократска партија, Социјалдемократска странка) (5) и “Српска народна партија – Ненад Поповић” (7). “ГГ  предузетника и привредника “Смело” – Видоје Пурић” (4) има 42 кандидата, колико и ГГ “Др Зоран Николић” (8), по 40 имају листе “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” (3) и “Јединствена Србија – Драган Марковић Палма” (6), “Група грађана – Јован Маловић – Ко сме, тај може за Лозницу” (9) предала је листу са 28 кандидата, а по 20 имају “Група грађана “Доста је било – Саша Радуловић” (10) и “Двери – ДСС-Патриотски блок”.

У односу на локалне изборе пре четири године када је било 12 изборних листа са 611 кандидата, овог пута политичким партијама и групама грађана било је, очигледно, много теже да саставе листе и да нађу потребан број бирача вољних да дају подршку њиховим кандидатима. То ни ранијих година никада није био лак посао ако се зна да је за сваког кандидата потребно 30 јединствених потписа, плус по 50 динара за оверу сваког потписа. Међутим, неки тврде да су се поједини носиоци листа само рационалније поставили у односу на очекивани број мандата. Поређење са изборима 2012. године показује да је дошло до новог прегруписавања странака у коалицијама и да овог пута само две странке СРС и СНП иду самостално што не треба да чуди ако се зна да је пре четири године чак пет странака остало испод цензуса.

Интересантно је да ће овог пута пред бирачима бити чак четири листе групе грађана, што није био чест случај у Лозници до сада,  пре четири године била је само једна, а 2008. године две од укупно осам изборних листа.

Ако направимо још једну паралелу са изборима од пре четири године видећемо да је овог пута у Лозници само једна странка (СНП) новајлија која самостално излази на изборе, док их је тада било чак четири (СНС, ЈС, КП и Двери).

Оно што се није променило то је да су економисти и лекари најбројнији кандидати, овог пута првих је 39, других 17. Економиста највише имају листе СНС, СПС и ГГ “Јован Маловић” а лекара СНС и ДС-ЛДП. Апсолутни хит ових избора су студенти – има их 22 на свим листама највише у ГГ “Јован Маловић” и Двери-ДСС, а на листи “Доста је било” студент је чак други на листи. Има и троје ученика. Добро су заступљени и пензионери – 19. Има, наравно, разних других занимања, али пољопривредници овог пута нису били много занимљиви носиоцима изборних листа. Само их је пет, замало колико и домаћица.

Уколико желите да се мало подробније забавите листама кандидата можете их преузети са странице ГИК на сајту града www.loznica.rs.

Колико ће износити изборни цензус од пет одсто, зависиће од броја изашлих бирача. Подсећамо да је бирачко тело веће за 724 бирача, а оно што се већ сада може израчунати је да ће се за једно одборничко место у Скупштини града надметати скоро осам кандидата.

Кандидаткиње за председавање

Конститутивним седницама новог скупштинског сазива увек председавају најстарији и најмлађи одборник. Овог пута за оба места конкуришу две даме између којих је разлика 64 године – Љиљана Тошић 1934. годиште, пензионерка из Лознице, 15. на листи “Смело” и Ивана Тешић (1998), ученица из Л. Шора 27. на листи СНП. Ко ће заиста председавати изборном скупштином, знаћемо после 24. априла, када буду познати резултати избора.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )