10. ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА – Позоришни сусрети у знаку јубилеја

10. ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА – Позоришни сусрети у знаку јубилеја

nastup pozorista iz beocina foto m.sekulic

– Једино позориште може живот да види и сагледа са сваке стране – рекао је др Радован Дивнић, заменик градоначелника, отварајући Фестивал глумачких остварења, који у нашем граду десету годину заредом организује КУД “Караџић”. Поред домаћина, који нису у конкуренцији за награде, на сцени Вуковог дома културе смењују се позоришта из Беочина, Раче, Петровца на Млави, Јагодине, Трстеника и Црвенке

Представом “Народни посланик” Бранислава Нушића у режији Драгана Остојића, позориште Културно-уметничког друштва “Караџић” отворило је у понедељак Десети фестивал глумачких остварења у Лозници. Уз звуке фамфара, седмодневну смотру аматерских позоришта Србије, која је пре пар година проглашена културном манифестацијом од значаја за град, свечано је отворио др Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице.

– Априлски фестивал позоришта у Лозници долази у предвечерје веома значајних јубилеја који наш град додатно потврђују у ризници националне културне баштине. Пред нама је 150. јунска годишњица прве локалне самоуправе у Лозници, а већ у следећој години и 700. рођендан великог културног и духовног светилишта, Манастира Троноша. Позоришта из више градова Србије  с радошћу дочекујемо и пред васкршње празнике, а наредних седам дана наш град ће бити у знаку фестивала и квалитетних позоришних остварења. Једино позориште може живот да види и сагледа са сваке стране. Ми живимо у једном новом времену, сви прилично свесни својих моћи и ограничења, када стална распродаја депресије споро јењава. Глумци кажу да је уметнички израз одраз збиље и стварности, па зашто онда не рећи да у таквом стваралаштву лежи истина која је једина моћ спасења. На тим вредностима у завичају великана ваља и данас подмлађивати и формирати одбрамбени фронт културе, науке, просвете и целокупног друштвеног живота – поручио је др Дивнић отварајући фестивал.

Лозничани су били у прилици да трећи пут на сцени Вуковог дома културе одгледају Нушићеву комедију, док су глумци показали да с великим задовољством играју представу коју су већ видели љубитељи позоришта у Јагодини, Петровцу на Млави и Трстенику.

– После фебруарске премијере имали смо репризу, а сада смо пред својим суграђанима поново одиграли “Посланика” трудећи се да будемо још бољи. Глумачка екипа је одлично уиграна и сасвим сигурно ћемо са овом представом гостовати на бројним сценама у Србији и региону. Пошто нисмо у конкуренцији за фестивалске награде, као домаћини смо сасвим задовољни и тиме што нас је публика поново поздравила бурним аплаузом – каже Зоран Грујић, управник позоришта и један од двадесеточланог глумачког тима у представи.

Већ у уторак публика се дружила са глумцима из Беочина, члановима Аматерског позоришта КУД “Бриле”, који су извели представу Нине Митровић “Кад се ми мртви покољемо” у адаптацији и режији Секуле Петровића. Културни центар “Радоје Домановић” и Рачанско позориште из Раче представило се у среду Чеховљевом драмом “Галеб” за коју је режију, сценарио, костим припремио Дејан Цицмиловић. Као и претходне представе, лозничка публика јуче је аплаузом поздравила глумце позоришта “Бата Булић” Културно-просветног центра Петровца на Млави, који су извели комад “Немам да платим и нећу да платим” Дарија Фоа, коју је адаптирао и режирао Милош Јагодић. Градско позориште из Јагодине такмичиће се за једну од пет фестивалских награда вечерашњом представом “Саб(х)рана дела Виљема Шекспира”, коју су написали Вики Боргесон, Неша Лонг и Буле Сингер, а адаптирао и режирао Бранислав Недић, задужен и за сценографију. Као и претходних дана, жири публике ће и вечерас изабрати глумца вечери, док ће главне награде за глумца и глумицу фестивала, најбољег епизодисту и младог глумца, као и награда “Петар Грујић” за допринос развоју лозничког позоришта бити уручене у понедељак на завршници смотре, када ће у њихову част Академија 28 из Београда извести представу “Луда журка” Марка Комолетија у режији Миленка Павлова. До тада, током викенда, најпре у суботу, представиће се Народни универзитет и Трстеничко позорише представом “Нушић у Трстенику”, коју је режирала Бранислава Стефановић Брана, док ће у недељу гостовати позориште “Стеван Сремац” из Црвенке са представом Љубомира Симовића “Чудо у Шаргану” у режији Радоја Чупића.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

У претећем програму фестивала организује се и смотра школских сцена. Јуче се представила драмска секција “Сунце” ОШ “Краљ Александар Први Карађорђевић” из Јадранске Лешнице представом “Свако може бити добар када прави пример види”, а данас од 12.30 сати драмска секција ОШ “14. октобар” из Драгинца извешће представу “Милосређе”.

КЛУБ У НОВОМ РУХУ

Клуб КУД “Караџић” дочекао је фестивалске свечаности у новом руху. После много година, захваљујући дародавцима, запосленима у апотекама “Фамили фарм”, обновљене су фотеље и двоседи, па је сада боравак и дружење чланова и гостију знатно удобније и пријатније.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )