УПИС У ПРВИ РАЗРЕД – Мање ђака у селима

УПИС У ПРВИ РАЗРЕД – Мање ђака у селима

Ucionica u skoli u G. Borini-naredne godine bez prvaka

У четрнаест лозничких основних школа укупно је евидентирано 708 ђака првака, 26 мање него лане. У три градске школе осетно је повећан број првачића, али у већини сеоских школа њихов број је смањен. У издвојеном одељењу ОШ „Вук Караџић“ у Горњој Борини није уписан ниједан ђак првак

У лозничким градским основним школама упис у школску 2016/17. годину званично је почео 28. марта и трајаће све до 31. августа, док је евидентирање ђака првака у школама ванградског подручја утврђено на основу броја предшколаца. У школске клупе четрнаест основних школа, колико их има у Лозници, наредне школске године први пут ће сести 708 првачића, 26 мање него лане. Број ђака првака повећан је само у три градске школе („Анта Богићевић“, „Кадињача“ и „Јован Цвијић“) док их је мање у сеоским школама. Изузетак је ОШ „Степа Степановић“ у Текеришу где се број првака повећао скоро двоструко, али како каже Милан Пауновић, директор ове школе, ако се нешто не промени, ова установа ће за десет година бити угашена. У овој школи евидентирано је 16 првака, седам више него лане (Г. и Д. Бадањи Г. Сипуљи по 1, Трбосиљу 6 и Рибарици 4). Да подсетимо, прошле године у Д. Бадањи и Г. Сипуљи није било уписано ниједно дете као ни у Милини а сада је таква ситуација само  у Г. Борини, издвојеном одељењу ОШ „Вук Караџић“, које ће наредне године бити без ђака првака.

У четрнаест лозничких основних школа евидентирано је 708 ђака првака, 26 мање него лане. ОШ „Кадињача“ ће опет имати највише ђака, укупно 113 (у Л. Пољу 23), 14 више него лане. У ОШ „Анта Богићевић“ уписано је укупно 103 ученика, 17 више, у школу „Јован Цвијић“ 87 ученика (Воћњак 10),  три више него прошле године.

ОШ „Вук Караџић“ у Лозници догодине ће имати чак 29 првачића мање него лане, укупно је уписано 48 првака (Пасковцу 3, Зајачи 2,  у Г. Борини ниједан), а у школу „Доситеј Обрадовић“ у Клупцима уписано је 40 (Руњани 6), седморо мање. У ОШ „Петар Тасић“ укупно је евидентирано 79 ђака (Н.Село 4, Чокешина 6, Стража 12, Д. Добрић 8), петоро мање него лане. По дванаест ђака мање имаће ОШ „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи где је евидентирано 47 (Трбушници 11, Г. Ковиљача 4) и  „Свети Сава“ у Липничком Шору 39 (Козјак 7, Јелав 10),  док је у ОШ „Краљ Александар Први Карађорђевић“ у Ј. Лешници као и прошле године евидентирано 38 првака (Јошева 12, Г. Добрић 2, Милина 2). Број ђака није промењен ни у ОШ „Мика Митровић“ на Брезјаку где је евидентирано 37 ђака првака (Коренита 16, Д. Недељице 5), као ни у школама „Вук Караџић“ у Липници где је евидентирано 26 ђака првака и „Вуковој спомен-школи“ у Тршићу где ће поново бити десет првака, док ће у школи „14. октобар“ у Драгинцу бити мање два ђака, евидентирано је 25 (Јаребице 1, Ступница 2, В. Село 7, Цикоте 2).

Ове године у први разред уписују се деца рођена од 1. марта 2009. године до 28. фебруара 2010. године, односно, свако дете које има најмање шест и по а највише седам и по година, а у том периоду у нашој земљи рођено је 69.962 деце. Од докумената је потребан извод из матичне књиге рођених, потврда о пребивалишту, доказ о здравственом прегледу детета и потврда да је дете похађало припремни предшколски програм док, деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације. Постоји и могућност да дете раније крене у школу, са шест до шест и по година, али тек после провере његове спремности за школу. У школама су дужни да упишу свако дете са свог подручја, али на захтев родитеља, оно може похађати и школу са другог подручја.

Иначе, према подацима Републичког завода за статистику у Србији ће у школској 2016/2017. години бити више 1.200  ђака првака у односу на прошлу школску годину.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )