ПОЧЕЛА САНАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ У ЗАЈАЧИ – Тачка на “црну тачку”

ПОЧЕЛА САНАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ У ЗАЈАЧИ – Тачка на “црну тачку”

KONACCNO POCCELA SANACIJA

Министарство пољопривреде и заштите животне средине издвојило је 216 милиона динара за санацију депоније јаловине из  топионице “Зајача”. Радови се изводе у складу са стандардима ЕУ, у две фазе, и трајаће наредних 12 месеци, а посао је добила француска фирма “Саде”. Санацијом депоније биће решен један од највећих еколошких проблема у држави

Дуго очекивани радови на санацији депоније јаловине из  топионице “Зајача” званично су почели последњег дана марта, а за тај важан посао Министарство пољопривреде и заштите животне средине издвојило је 216 милиона динара. Она, према оцени ресорног министарства, представља једну од црних еколошких тачака Србије још од 2006. године, а завршетак њене санације, затварање и рекултивација треба да обезбеде грађанима  здраву животну средину, унапређење услова живота као и решавање једног од највећих еколошких проблема у држави.

На депонији од неколико десетина хектара, смештеној изнад Зајаче, налази се око 600 хиљада тона огарака и шљаке антимона, олова и осталих тешких метала који угрожавају здравље становништва, а посебно најмлађих јер је пре неколико година овде код деце утврђено повишено присуство олова у крви.

– Санацијом депоније Влада Србије и ресорно министарство омогућили су решавање деценијског загађења животне средине. Очување здравља наших грађана и заштита животне средине су две узајамно нераздвојиве области и задовољство ми је што данас почињу радови на решавању овако значајног питања. Радови се изводе у складу са стандардима ЕУ, у две фазе, трајаће наредних 12 месеци, а посао је добила француска фирма “Саде” која предводи конзорцијум компанија. Овоме је у протекле две године претходио јако тежак поступак и процес зато што је био мултисекторски, били су укључени град, многа министарства, било је тешко што се тиче правних обавеза, пројектно-техничке документације и дозвола. Министарство пољопривреде је припремило све што је било потребно, пројекат је урадио Институт “Кирило Савић”, а посебно се инсистирало да депонија  буде трајно затворена, да се стави тачка на загађење  – рекла је државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић у Зајачи.

Према њеним речима, ова влада и министарство бавили су се збрињавањем опасног вишедеценијског отпада и у прошлој години. Решено је више од десет локација, а једна је и “Вискоза”.  Градоначелник Видоје Петровић, нагласио је да се до решења вишедеценијског  еколошког проблема  дошло заједничким радом Града Лознице, Владе и ресорног министарства и да би без тога ово остао један у низу отворених проблема.

– Почетак радова, чија укупна вредност износи 216 милиона динара, добра је вест не само за мештане Зајаче и њихову децу, већ и за Лозницу. Осим тога лепа вест је да ускоро уз помоћ Владе Србије преко Канцеларије за јавна улагања, почињу и радови на изградњи магистралног водовода за Зајачу, Пасковац и Воћњак док  ће секундарна мрежа бити  финансирана из КФЊ програма и део из градског буџета – казао је он задовољан што ће бити стављена “тачка на црну тачку”.

Ова година за Зајачу може бити изузетно важна јер ће решити два крупна проблема – депонију јаловине и градску воду.

– За Зајачу и њене мештане ово је веома значајан дан. Очекујемо да започети посао буде урађен квалитетно, како треба и како су наложиле стручне службе. Надам се да ће свима бити боље после овога – каже председник МЗ Зајача Слободан Живановић.

По свему судећи у Зајачи ће имати добре разлоге да ову годину памте по добром, добиће здравију животну средину  решавајући један од највећих еколошких проблема Србији, а ни цистерне им више неће довозити “чесмовачу”.

Без контакта

Државна секретарка  Стана Божовић рекла је да су прва фаза грађевински радови, друга фаза рекултивација, а касније следи и озелењавање.

– Цео процес радова одвија се у делу депоније. Најбитније је да је фирма “Саде” отворила посебан пут у оквиру депоније да не би имали контакт са другим путевима и да се не би штетним материјама са гума загађивао ваздух – објаснила је она.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )