НА КЕМБРИЏУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЛОЗНИЧКОГ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ – Српски међу светским славистима

НА КЕМБРИЏУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЛОЗНИЧКОГ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ – Српски међу светским славистима

Kembridž

На најбројнијем скупу слависта из целог света представљен српски језик и култура као и потенцијале које Тршић нуди свима чија су поља истраживања језик, културна историја и превођење

На позив Британске асоцијације за славистичке и источноевропске студије, прошле суботе у Фиц Вилијем колеџу на Универзитету Кембриџ отворена је изложба Дајане Ђедовићæ “Српско писмо и језик кроз историју” која је део сталне поставке Музеја језика и писма у Тршићæу.

После обраћања Елисон Лонг, председавајуће секције за лингвистику, изложбу су отвориле ауторка и Драгана Грбиæ менторка Летње школе српског језика, културне историје и превођења која се од 2012. године одржава у Тршићæу и чији су полазници превели ову изложбу на енглески језик. Поред овог догађаја, којем су присуствовали бројни учесници научне конференције у оквиру панел-дискусија организованих у Кембриџу, представнице Центра за културу Дајана Ђедовић и Ана Чугуровић представиле су рад Летње школе под називом “Тршић,æ простор великог дијалога” чиме је на најбројнијем окупљању слависта из целог света представљен огроман потенцијал који Вуково родно место нуди свима чија су поља истраживања језик, културна историја и превођење.

– Веома је значајно бити део оваквог једног догађаја поготову у срединама које немају праву информацију о томе шта се све ради у домену језика и културе у Србији. Ово је важно признање Центру за културу на међународном плану након прошлогодишње номинације за титулу Европски музеј године. На овај начин, путем бројних позитивних примера, многи чују за Тршићæ, Вука, Лозницу и Србију. Захваљујућæи разумевању и подршци локалне самоуправе свим нашим програмима, можемо научном свету у Великој Британији да покажемо да Тршићæ и Лозница својим пословима у области културе иду раме уз раме са сличним целинама у Европи – оценила је Дајана Ђедовићæ, директорка Центра за културу у изјави за ЛН.

Након Кембриџа, Центар за културу са својом изложбом и предавањима о српском језику и превођењу гостовао је и на катедри за славистику на Универзитетском колеџу у Лондону.

– Сусрет са младим људима који изучавају наш језик на овом колеџу који је једини тог типа, поред Универзитета у Нотингему, био је крајње занимљив и подстицајан за нас јер је задовољство видети младе људе из Велике Британије који налазе инспирацију у нашој култури и културном наслеђу и који је промовишу кроз свој рад – истиче Ђедовићева.

Британска асоцијација за славистику и источноевропске студије ове године је на својој годишњој конференцији окупила преко 400 учесника из свих крајева света и преко хиљаду заинтерсованих посматрача.

Л. Н

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )