СУТРА ИЗЛОЖБА МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА НА НАУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У ЕНГЛЕСКОЈ – Тршић у Кембриџу

На позив Британске асоцијације за словенске и источноевропске студије Центар за културу “Вук Караџић” сутра гостује у Кембриџу у Фиц Вилијам колеџу на годишњој научној конференцији

Центар за културу је позван да представи изложбу Музеја језика и писма “Развој српског језика и писма кроз историју” ауторке Дајане Ђедовићæ. Изложба ћæе бити отворена сутра, а поред ауторског вођења кроз изложбу, Центар за културу, истог дана, учествује и у панел дискусији под називом “Тршићæ-простор великог дијалога”.

– На панел дискусији биæће речи о знаменитом месту Тршићæ као простору где се од 2012. године одржава Летња школа српског језика, културне историје и превођења коју заједно организују Институт за књижевност и уметност и Центар за културу и која је до сада окупила 44 студента са 18 универзитета из 10 држава Европе. Поред овога, Тршићæ је последњих пет година место где долазе млади славити из целог света, као и писци који бораве у првој Кућæи писаца отвореној у Србији. Све ово чини Тршићæ простором дијалога који се води на многим језицима о многим значајним темама из света превођења, културе и уметности – каже Дајана Ђедовић, ауторка изложбе и директорка Центра за културу.

На конференцији ће бити изложени и радови Ане Чугуровићæ етнолога-антрополога Музеја језика и писма, Драгана Грбићаæ истраживача сарадника Института за књижевност и уметност, Ребеке Рајт и Кетлин Сејс са универзитета у Нотингему.

– Изузетна је част бити позван на годишњу конференцију најзначајније асоцијације за словенске студије у Европи. Центар за културу “Вук Караџиæћ” и овај позив искористићæе да на најбољи могуæћи начин промовише нашу културу, језик, историју као и наш град и његове потенцијале. Организатори очекују преко 400 учесника и неколико хиљада посетилаца и то је највеæће окупљање научника и уметника у Европи којима су поље истраживања словенске и источноевропске студије- истиче Дајана Ђедовић.

З. В

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )