ЗАВРШЕНА 17. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА – Сликање као део терапије

ЗАВРШЕНА 17. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА – Сликање као део терапије

KOLONIJA U BANJI ZATVARANJE

Колекција од 300 слика, којима располаже Специјална болница за рехабилитацију “Бања Ковиљача”, чини ову установу једном од највећих “галерија” у Србији, а сва уметничка дела поклони су сликара учесника ликовних колонија у протеклих 17 година. Александар Јокић, директор болнице истиче да је дружење са сликарима “посебан вид терапије” за све пацијенте који се радо друже са уметницима

Изложбом слика у “Краљевој галерији” Специјалне болнице за рехабилитацију “Бања Ковиљача” и пригодним уметничким програмом, у уторак је завршена 17. ликовна колонија коју организује ова установа. Осам академских сликара, професора у уметничим школама из Београда, Шапца, Деспотовца и Бање Ковиљаче, стварали су од 15. до 22. марта у атељеу постављеном у холу болнице, дружећи се с пацијентима и уживајући у амбијенту бањског парка. Боравак у “Краљевској бањи” искористили су и да обиђу Троношу и Тршић, али и да посете гроб Бранислава Бацковића, уметничког фотографа који је преминуо 23. јуна прошле године, а који је био један од редовних учесника колоније.

– Колеге су пожелеле да обиђу Бацков гроб, положе цвеће и запале свеће великом уметнику и мајстору фотографије. Неки од учесника су се и ранијих година дружили с њим, а била је то прилика да се подсетимо на његов велики допринос развоју ликовне колоније, коју је подржавао, на њој учествовао и својим фотографским апаратом бележио све најзначајније и најзанимљивије моменте наших сликарских сусрета – каже Драго Симић, један од оснивача колоније.

Александар Јокић, директор Специјалне болнице истиче значај ове манифестације како за установу тако и за пацијенте који је с великом пажњом прате и подсећа да ова установа располаже са једном од највећих галерија слика у Србији.

– Све што је лепо кратко траје, па је нама тако и ова ликовна колонија брзо прошла. Лепо је дружити са сликарима, посматрати их како стварају,  али и гледати пацијенте који задовољно прате њихов рад и, понекад, сами доприносе настајању слике на платну. Колонија је посебна димензија у понуди наше установе и сви пацијенти који су овде на лечењу понеће из Бање Ковиљаче лепо искуство које ће преносити другима. Ове слике од данас су део наше сталне поставке у “Краљевој галерији” и обогатиће колекцију у којој је до сада више од 300 слика. Оне ће бити и део терапије наших пацијената, који ће поред осталих терапија уживати гледајући их. Већ сутра почињемо припреме за 18. ликовну колонију и сасвим је сигурно да ову традицију настављамо и даље – казао је директор Јокић.

Рад сликара Драгана Марковића, Момчила Моме Вуксанвића, Весне Тетар, Весне Чанак, Александре Шарановић, Снежане Нешковић Симић и Драге Симића, као и уметничког фотографа Рајка Каришић, пратила је историчарка уметности Марина Цветановић из Центра за културу “Вук Караџић”, која је на церемонији затварања представила њихова настала дела, док је у музичком делу програма наступила певачка етно-група КУД “Караџић”, предвођена наставником музике Дуњом Блажић.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )